Press "Enter" to skip to content

Calendar ortodox 12 noiembrie 2023: Ce sărbătoare este duminică?

Pe data de 12 noiembrie 2023, în Calendarul ortodox, sunt prăznuiți Sfântul Atanasie Todoran și Sfântul Ioan cel Milostiv.

Pe data de 12 noiembrie 2023, în  Calendarul ortodox, sunt celebrați Sfântul Atanasie Todoran și Sfântul Ioan cel Milostiv.

În această zi, Biserica Ortodoxă mai face pomenirea Sfântului Cuvios Nil Pustnicul, Sfântul Cuvios Martin de Tours (făcătorul de minuni, episcopul Franței), Sfântul Prooroc Ahia, Sfântul Cuvios Martin (episcopul Tarachinului), Sfinților Mucenici Antonie, Zevina, Ghermanos, Nichifor și Marato, Sfântului Mucenic Arsachie, Sfântului Leon (patriarhul Constantinopolului), Sfântului Mucenic Sava Nigdeli și Sfântului Mucenic Nicolae Constantinopolitul.

Cine a fost Atanasie Todoran, sfântul celebrat pe 12 noiembrie 2023 în Calendarul ortodox?

Sfântul Atanasie Todoran s-a născut în Bichigiu, un sat de pe Valea Sălăuței, într-o familie de țărani liberi. El este înrudit cu strămoșii poetului George Coșbuc.

Încă din tinerețe, acest sfânt a făcut parte dintr-un regiment așezat în apropiere de Viena și pentru că i se tot amâna eliberarea, a dezertat, întorcându-se acasă. El a fost urmărit de oameni ai împărăției și s-a refugiat în Munții Țibleșului, în Maramureș și în Țara Chioarului.

El a fost închis câțiva ani în Turnul Dogarilor din cetatea Bistriței pentru vechea sa dezertare. După ce a fost eliberat, el s-a întors la Bichigiu. Deoarece nu era niciun preot ortodox în sat, el s-a opus cu îndârjire împărtășirii fiului său cu azima, dar și spovedirii lui de către un preot unit.

El și-a îngropat băiatul în ritul credinței strămoșești.

În anii 1761 și 1762 a tratat cu guvernul din Viena, alături de alți fruntași, să fie militarizate 21 de comune pe Valea Bichigiului, Sălăuței și Someșului Mare. În plus, el a cerut ca prin înființarea regimentului de graniță, românii să nu fie nevoiți să renunțe la credința lor deoarece, de ani buni, ortodocșii din Transilvania se confruntau cu impunerea credinței unite.

Sfântul Atanasie a observat că nu s-a ținut cont de dorințele românilor, așa că s-a opus.

Pe 10 mai 1763, la Salva, pe platoul „La mocirla” era organizată sfințirea drapelelor de luptă și depunerea jurământului de către nouă companii ale regimentului de graniță nou înființat. Atunci, generalul Bukow, trimis de Curtea din Viena să urmească și să impulsioneze în Ardeal trecerea la credința catolică, a venit să primească jurământul și să sfințească steagul.

Atunci când militarii era pregătiți pentru depundere jurământului, a apărut Sfântul Atanasie Todoran, în vârstă de 104 ani, rostind grănicerilor o cuvântare.

„De doi ani noi suntem grăniceri și carte n-am primit de la înalta împărăteasă că suntem oameni liberi!… Și apoi așa nu vom purta armele, ca sfânta credință să ne-o batjocorească! Jos armele!”, le-a spus Atanasie.

Atunci, soldații care erau pe cale să depună jurământul de credință au trecut de partea lui Atansie și și-au aruncat armele pe jos, în semn de protest.

La puțin timp după aceste lucruri, au fost făcute cercetări pentru ca cei vinovați să plătească. Astfel că, la data de 12 noiembrie 1763, pe platoul din Salva au fost executați cei găsiți vinovați de revolta din luna mai. Atanasie Todoran a fost frânt cu roata de sus în jur, iar capul i-a fost legat de o rotată „pentru că i-a reținut pe oameni de la unire și de la înrolarea în statutul militar grăniceresc…”, se arată în sentința de condamnare, potrivit crestinortodox.ro

Așadar, Atanasie a murit, iar împreună cu el au decedat, spânzurați fiind și vinovați de același lucru, Vasile Dumitru din Mocod, Grigore Manu din Zagra și Vasile Oichi din Telciu. Alți 19 oameni au fost bătuți cu vergi, mulți dintre ei murind.

Pe 12 noiembrie 2023, în Calendarul ortodox, este pomenit și Sfântul Ioan cel Milostiv

Sf. Ioan cel Milostiv a trăit pe vremea împăratului bizantin Heraclie, între anii 610-641. El s-a călugărit după ce copii săi și soția au decedat. Ulterior, el a fost ales patriarh al Alexandriei.

Sfântul Ioan era cunoscut pentru ajutorul oferit celor sărmani, de aici și numele său de Eleemon, „Milostivul”.

Potrivit sursei citate anterior, cândva, acesta a primit în dar o pătură cu cusături scumpe și nu a putut dormi până ce nu a vândut-o. Suma primită a oferit-o săracilor. El era întotdeauna la dispoziția oricărei persoane avea nevoie de ajutor. El a ajutat inclusiv poporul palestinian, atunci când acesta suferea din cauza invaziei perșilor și jefuirii Ierusalimului.

Tradiția spune că, mergând Sfântul să cerceteze bolnavii, l-a întâmpinat un străin, cerându-i milostenie. Atunci, el a poruncit slugii sale să-i dea șase arginți. Străinul s-a schimbat de haine și a apărut din nou în calea Sf. Ioan, spunând: „Miluiește-mă, stăpâne, că sunt robit”. Auzind acestea, Sf. Ioan a poruncit din nou slugii sale să-i dea șase arginți. Sluga i-a atras atenția că săracul s-a deghizat pentru a mai cere bani, patriarhul a preferat să nu spună un cuvânt. 

După ce a luat a doua oară milostenie, străinul s-a deghizat din nou și, din nou, l-a întâmpinat pe patriarh cerând ajutorul. Sluga i-a atras atenția Sfântului că este aceeași persoană, dar patriarhul a răspuns: „Dă-i lui doi arginți, ca nu cumva să fie Hristosul meu, Care mă ispitește pe mine!”

Ce nu ai voie să faci duminica. Neapărat trebuie să eviți aceste opt activități în ziua de odihnă

Conform Sfintei Scripturi, ziua de duminică a fost destinată odihnei, iar tradițiile și obiceiurile din bătrâni ne învață că unele activități nu ar trebui sub nicio formă desfășurate. Care sunt acestea.

După cum scrie în Biblie, ziua de duminică a fost făcută special pentru odihnă. Pe de altă parte, chiar dacă nu au fost enumerate activitățile interzise, de-a lungul timpului, în popor s-au vehiculat și au rămas în memoria colectivă mai multe lucruri de care este bine să te ferești.

Ce activități sunt interzise duminica. Trebuie evitate cu orice preț

„Şase zile să lucraţi, iar ziua a şaptea este ziua odihnei, adunare sfântă a Domnului: nici o muncă să nu faceţi; aceasta este odihna Domnului în toate locuinţele voastre” (Levitic 23, 3). Acesta este textul din Biblie care le amintește creștinilor că duminica nu este destinată muncii.

Nu scrie nicăieri care sunt activitățile interzise, însă de-a lungul anilor s-au vehiculat mai multe informații, iar în memoria colectivă au rămas acele tradiții și obiceiuri care ne spun ce nu ar trebui să facem.

Conform celor transmise de preoți, este bine ca toate treburile să fie rezolvate în prima parte a săptămânii și să nu fie amânate pentru duminică. Ultima a zi a săptămânii este privită drept momentul în care omul se odihnește, se gândește la Dumnezeu și la viitorul său.

Acest lucru se întâmplă și pentru a ne aminti că, la un moment dat, totul se va sfârși și nu va mai fi nevoie de muncă. Prin urmare, treburile casnice ar trebui evitate cu orice preț.

Înainte de toate, nu se face mâncare, mai ales în timpul Sfintei Liturghii. Aceasta trebuie preparată cu o zi înainte și doar încălzită pentru a fi consumată.

De altfel, nici rufele nu se spală duminica sau în zi de sărbătoare. Conform unei informații populare, femeile trebuiau să se ferească de această activitate, altfel vântul urma să amestece cânepa și să distrugă recolta.

În aceeași idee, printre activitățile interzise duminica se numără cusutul. Nici mărgelele nu se înșiră pe ață, deoarece se spune că diavolul te va pune să treci prin ele de trei ori.

De ce nu se face curăţenie duminica

Duminica nu se taie nici păsări, nici lemne și nici măcar legume pentru mâncare. Se spune că femeile gravide care nu respectă această regulă vor naște copii cu buza tăiată. O altă regulă este aceea că nu se face focul.

În același timp, pe vremuri se spunea că pipa trebuie fumată înainte că preotul să sfârșească Sf. Liturghie, altfel demonii se vor scălda în ea.

În zi de sărbătoare, oamenii trebuie să fie aranjați și să poarte haine curate, dar, în același timp, nu trebuie să facă curățenie în casă.

Duminica este ziua destinată mersului la biserică, săvârșirii faptelor bune și rugăciunii. Iar pentru cei care nu ascultă de învățături, se spune că există și consecințe.

Astfel, conform unui articol scris de Claudiu Bălan pentru Ortodoxiatinerilor.ro, în copilărie, atunci când mătușa sa a ales să facă suc de roșii duminica, oala încinsă a căzut pe ea, provocându-i arsuri grave pe aproape tot corpul.

Nici tatăl său, care a văruit un apartament, nu a avut o soartă ușoară, deoarece ceva i-a intrat în ochi și s-a infectat. Iar aceasta nu a fost prima întâmplare de acest fel, în alte dăți, lovindu-se cu ciocanul în degete.

 

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page