Press "Enter" to skip to content

Calendar ortodox 29 octombrie 2023. Care sunt persoanele care își sărbătoresc ziua de nume

Calendar ortodox 29 octombrie 2023. Care sunt persoanele care își pot sărbători ziua de nume în această zi.

Calendar ortodox 29 octombrie 2023. Sfânta Muceniță Anastasia Romana a trăit în timpul domniei împăraților păgâni Deciu (249-253) și Valerian (253-260), fiind orfană de ambii părinți încă de la vârsta de trei ani. A fost crescută de stareța unei mânăstiri de lângă Roma.

Sfânta Anastasia s-a distins în comunitatea creștină prin credința sa, iar în ochii păgânilor, prin frumusețea ei fizică.

Când guvernatorul păgân Probus a aflat despre frumusețea ei, a trimis soldații să o aducă din mănăstire în fața sa. Însă, atunci când a ajuns în prezența guvernatorului, Anastasia și-a mărturisit credința în Hristos. Guvernatorul a încercat să o atragă, exprimându-și dorința de a o lua de soție, dar ulterior a recurs la amenințări.

Mucenița Anastasia a răspuns:  „Gata sunt sa mor pentru Dumnezeul meu nu doar o dată, ci si de sute de ori, de este cu putință.”

În acel moment Mucenița Anastasia a fost supusă chinurilor. Mănăstirea Grigoriu păstrează gambele, talpa stânga, mâna dreaptă de la moaștelor Sfintei Anastasia Romana.

Calendar ortodox 29 octombrie 2023. Troparul Sfintei Cuvioase Muceniţe Anastasia Romana

Glasul 4

Mieluşeaua Ta, Iisuse, Anastasia, strigă cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, Te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Tine, ca să împărățesc întru Tine; și mor pentru Tine, ca să viez pentru Tine; ci, ca o jertfă fără de prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție. Pentru rugăciunile ei, ca un Milostiv, mântuiește sufletele noastre.

Condacul Sfintei Cuvioase Muceniţe Anastasia Romana

Glasul 3

Fecioara astăzi. Cu apele fecioriei curăţindu-te, cuvioasă, cu sângele muceniciei încununându-te, Sfântă Muceniţă Anastasia, dai celor ce sunt în nevoi tămăduiri de boli şi mântuire celor ce se apropie către tine din inimă; că tărie ţi-a dat ţie Hristos, Mirele tău, Cel Ce izvorăşte har pururea curgător.

Ce nu ai voie să faci duminica. Neapărat trebuie să eviți aceste opt activități în ziua de odihnă

Conform Sfintei Scripturi, ziua de duminică a fost destinată odihnei, iar tradițiile și obiceiurile din bătrâni ne învață că unele activități nu ar trebui sub nicio formă desfășurate. Care sunt acestea.

După cum scrie în Biblie, ziua de duminică a fost făcută special pentru odihnă. Pe de altă parte, chiar dacă nu au fost enumerate activitățile interzise, de-a lungul timpului, în popor s-au vehiculat și au rămas în memoria colectivă mai multe lucruri de care este bine să te ferești.

Ce activități sunt interzise duminica. Trebuie evitate cu orice preț

„Şase zile să lucraţi, iar ziua a şaptea este ziua odihnei, adunare sfântă a Domnului: nici o muncă să nu faceţi; aceasta este odihna Domnului în toate locuinţele voastre” (Levitic 23, 3). Acesta este textul din Biblie care le amintește creștinilor că duminica nu este destinată muncii.

Nu scrie nicăieri care sunt activitățile interzise, însă de-a lungul anilor s-au vehiculat mai multe informații, iar în memoria colectivă au rămas acele tradiții și obiceiuri care ne spun ce nu ar trebui să facem.

Conform celor transmise de preoți, este bine ca toate treburile să fie rezolvate în prima parte a săptămânii și să nu fie amânate pentru duminică. Ultima a zi a săptămânii este privită drept momentul în care omul se odihnește, se gândește la Dumnezeu și la viitorul său.

Acest lucru se întâmplă și pentru a ne aminti că, la un moment dat, totul se va sfârși și nu va mai fi nevoie de muncă. Prin urmare, treburile casnice ar trebui evitate cu orice preț.

Înainte de toate, nu se face mâncare, mai ales în timpul Sfintei Liturghii. Aceasta trebuie preparată cu o zi înainte și doar încălzită pentru a fi consumată.

De altfel, nici rufele nu se spală duminica sau în zi de sărbătoare. Conform unei informații populare, femeile trebuiau să se ferească de această activitate, altfel vântul urma să amestece cânepa și să distrugă recolta.

În aceeași idee, printre activitățile interzise duminica se numără cusutul. Nici mărgelele nu se înșiră pe ață, deoarece se spune că diavolul te va pune să treci prin ele de trei ori.

De ce nu se face curăţenie duminica

Duminica nu se taie nici păsări, nici lemne și nici măcar legume pentru mâncare. Se spune că femeile gravide care nu respectă această regulă vor naște copii cu buza tăiată. O altă regulă este aceea că nu se face focul.

În același timp, pe vremuri se spunea că pipa trebuie fumată înainte că preotul să sfârșească Sf. Liturghie, altfel demonii se vor scălda în ea.

În zi de sărbătoare, oamenii trebuie să fie aranjați și să poarte haine curate, dar, în același timp, nu trebuie să facă curățenie în casă.

Duminica este ziua destinată mersului la biserică, săvârșirii faptelor bune și rugăciunii. Iar pentru cei care nu ascultă de învățături, se spune că există și consecințe.

Astfel, conform unui articol scris de Claudiu Bălan pentru Ortodoxiatinerilor.ro, în copilărie, atunci când mătușa sa a ales să facă suc de roșii duminica, oala încinsă a căzut pe ea, provocându-i arsuri grave pe aproape tot corpul.

Nici tatăl său, care a văruit un apartament, nu a avut o soartă ușoară, deoarece ceva i-a intrat în ochi și s-a infectat. Iar aceasta nu a fost prima întâmplare de acest fel, în alte dăți, lovindu-se cu ciocanul în degete.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page