Press "Enter" to skip to content

Ce înseamnă AM și PM la ceasuri. Confuzia pe care o fac multe persoane

Ce înseamnă AM și PM la ceasuri. Există o confuzie pe care o fac multe persoane. Iată cum s-a inventat acest sistem, de fapt.

Poate nu mulți oameni știu de la ce vin prescurtările folosite pentru timp AM și PM. Ceasul este împărțit între acestea două, dar există și o confuzie pe care o fac mulți.

Ce înseamnă AM și PM la ceasuri. Ce confuzie fac mulți

AM și PM sunt două formate foarte cunoscute, doar nu mulți știu și ce înseamnă. AM vine din cuvântul latinesc „ante meridiem” și se traduce cu „înainte de amiază” sau „înainte de prânz”.

Deci AM este ciclul care începe la miezul nopții și durează până la ora 12:00 ziua. Apoi, urmează ciclul orar de PM, adică toate orele de după 12 după-amiază și până la miezul nopții.

În mod similar, PM vine de la „post meridiem” sau „post meridian” și înseamnă „după-amiază” sau „după prânz”. În țări precum Anglia, SUA, Canada sau Australia, orice oră de după prânz este citită cu acronimul PM.

Cine ar fi inventat sistemul de 12 ore de pe ceas, cu AM și PM

Nu se știe cu certitudine cine este persoana care a inventat aceste concepte de împărțire a unei zile în 12 ore de AM și PM, dar se pare că formatul acesta al ceasului ar fi fost stabilit încă din Egiptul Antic.

Pe atunci, egiptenii ar fi folosit lumina soarelui pentru a stabili ora de zi, iar pe timpul nopții aceștia foloseau un ceas pe bază de apă pentru a determina cât este ceasul.

La noi în țară este folosit formatul de 24 de ore, dar în mare parte a țărilor care au făcut parte din Imperiul britanic sistemul cu 12 ore de Am și PM este folosit atât în vorbit, cât și în scris.

Este vorba despre țări precum Marea Britanie, Irlanda, SUA, Canada (cu excepția provinciei Quebec), Australia, Noua Zeelandă, India, Pakistan, Bangladesh, Malaezia și Malta și chiar Egipt și Mexic.

Majoritatea țărilor folosesc, în schimb, sistemul cu 24 de ore, iar în unele state din Europa, dar și din America Latină este folosit un mix al celor două sisteme.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page