Press "Enter" to skip to content

Cu siguranță nu știai. Care este motivul pentru care femeile trebuie sa își acopere capul în biserică

Din cele mai vechi timpuri, femeile au fost obișnuite să poarte o eșarfă pe cap în momentul în care intră în biserică. În zilele noastre, acest obicei nu mai este păstrat cu sfințenie, iar femeile merg la slujbă și cu capul descoperit. Totuși, care este motivul pentru care se cere acoperirea capului de către acestea.

Site-ul crestinortodox.ro a explicat acest lucru printr-un citat al lui Sfântul Pavel. În prezent, nu toate femeile țin cont de acest lucru. Nu puține sunt dățile în care se văd femeile în biserică cu capul descoperit, fără a fi acoperite.

„Orice bărbat care se roagă sau prorocește, având capul acoperit, necinstește capul sau (pe Hristos). Orice femeie care se roagă sau prorocește, cu capul neacoperit, își necinstește capul.” – Sfântul Apostol Pavel.

Femeile sunt încurajate să fie îmbrăcate decent

Femeile sunt îndemnate să pășească în lăcașul de cult îmbrăcate decent. La intrarea mai multor biserici stă un mesaj prin care acestea sunt îndemnate să aibă o ținută adecvată locului în care merg. Acestea sunt nevoie să poarte un batic sau o eșarfă pe cap. Totodată, nici maioul sau în pantalonii scurți nu sunt acceptați, fiindcă reprezință o ținută indecentă.  

În calendarul creștin ortodox se scrie că biserica nu e un loc ca oricare altul. În acest fel, nu este acceptată orice ținută. Lăcașul sfânt nu este un loc public, iar persoanele care pășesc în interior își doresc iertare și pace.

„Pentru a înțelege cum trebuie cuvintele Sfântului Apostol Pavel, trebuie să știm încă de la început că locul din biserică nu este identic cu orice loc public. Acesta este unul sfințit. Iar în acest loc cu totul special, ținuta exprimă în mod tainic modul de comuniune cu Dumnezeu. Dacă pentru antici, a vorbi cu capul descoperit era semn că vorbești fără a ascunde ceva, pentru creștini, descoperirea capului înseamnă deschiderea față de Dumnezeu sincer. Fără viclenie.

Sfântul Maxim Mărturisitorul spune ca descoperirea capului simbolizează mintea care, în vremea rugăciunii, trebuie să fie locuită de Logos, de Cuvântul lui Dumnezeu. Adică, nu trebuie să mai aibă în ea alte gânduri lumești. Nu în zadar se cere în „Imnul Heruvic” că toată grija cea lumească sa o lepădăm.”, scrie în Calendarul Creștin Ortodox.  

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page