Press "Enter" to skip to content

Doliu în lumea teatrului: Draga Olteanu Matei a murit. De ce boală suferea marea artistă

Zi neagră în lumea teatrului: s-a stins din viață Draga Olteanu Matei. A fost o legendă a actoriei din România.

Din păcate, s-a stins din viață la vârsta de 87 de ani. A avut o carieră memorabilă cu peste 55 de ani de activitate în lumea filmelor, a sălilor de teatru sau în scenete TV adorate de public.

”N-am jucat niciodată pentru premii, pentru competiţie, ci pentru că mi-a plăcut şi mi-a dat Dumnezeu talentul, fără falsă modestie,” declara la un moment dat Draga Olteanu Matei

De ce a murit Draga Olteanu Matei
Actrița ajunsese vineri, 13 noiembrie, la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași, transferată de la Spitalul Județean Piatra Neamț, din cauza unei hemoragii digestive superioare. Starea ei s-a agravat și a fost internată la ATI, în Clinica de gastroenterologie și hepatologie a Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași.

„Este o pacientă extrem de fragilă, 87 de ani, care necesită în continuare menţinerea funcţiilor vitale.(…) De aceea, după cum v-am spus de această dată, cu suport ventilator, cu suport hemodinamic, cu o îngrijire şi o monitorizare atentă, starea dumneaei foarte fragilă se poate schimba de la minut la minut”, spunea după internare Diana Cimpoeșu, medic șef al UPU-SMURD.

De ce boală suferea Draga Olteanu Matei
”Nu-mi lipseşte nimic. Mulţumesc lui Dumnezeu, mereu am avut un înger păzitor lângă mine.” – Draga Olteanu Matei.
Îndrăgita actriță suferea de mai multe probleme de sănătate. Acest lucru a fost semnalat și de medici în momentul internării.

”Este o patologie complexă cardiacă, suprapusă cu o urgenţă gastrointestinală, cu patologie endocrină, o patologie cronică de foarte mulţi ani, care acum s-a acutizat prin pierderea masivă de sânge. ” – doctor Diana Cimpoeșu.

Cine a fost Draga Olteanu Matei
Iubită de public, Draga Olteanu Matei a jucat în 90 de filme, în peste 50 de piese de teatru şi a interpretat 100 de roluri în televiziune.

S-a născut în anul 1933, pe data de 24 octombrie, în Bucureşti. Face parte face parte din generaţia de aur a teatrului românesc.

În copilărie a trăit împreuna cu familia în satul natal al tatalui ei, satul Soloneţ din Basarabia. Liceul l-a început la Deva, dar l-a terminat la Braşov. Ulterior, a revenit în Capitală și și-a început povestea fascinantă.

 

”Există oameni deştepţi şi oameni tâmpiţi. Oamenii deştepţi se înţeleg bine între ei până la bătrâneţe, îşi descoperă unul altuia motive de admiraţie, lucrurile se încheagă în aşa manieră încât unul fără celălalt nu poate să facă nimic. Asta e dragostea profundă care începe din tinereţe cu atracţia fizică şi se continuă cu iubirea. Ajungi să îl iubeşti pe celălalt cu toată fiinţa ta, respiri odată cu el, plângi odată cu el, râzi odată cu el… Aşa a fost viaţa noastră.” – Draga Olteanu Matei.

Ce premii a obținut?
“După Dumnezeu, vă mulţumesc tuturor, cei care aţi venit aici şi cei care nu sunt aici, pentru că datorită dumneavoastră eu am fost actriţă, m-am străduit din toată inima să vă bucur şi să vă susţin starea de bine”. – Draga Olteanu Matei.

Premiul ACIN 1975 (”Ilustrate cu flori de câmp”, ”Filip cel Bun”),
Premiul UNITER pentru întreaga activitate (2004),
Premiul Gopo pentru întreaga carieră (2010),
Premiul pentru întreaga activitate oferit în cadrul Festivalului Internaţional de Film Comedy Cluj (2011).
Distincţia Ordinul Naţional ”Steaua României” de către Preşedinţie
Actrița are o stea pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului din Bucureşti, iar în 2014 a primit Ordinul ”Coroana României” în grad de Ofiţer. Ceremonia a avut loc la Castelul Peleș din Sinaia. A fost prezentă și principesa Margareta.

Veta și Relația specială cu Amza Pellea
A făcut un cuplu memorabil cu regretatul Amza Pellea jucând-o pe Veta, soția lui Nea Marin, în numeroase show-uri TV și în filmul artistic “Nea Marin miliardar”.

”Cel mai apropiat prieten al meu a fost Amza Pellea, am fost prieteni ca doi bărbaţi,” spunea actrița acum câțiva ani.

”Da, las ceva în urma mea… Am făcut-o cu toată inima şi le mulţumesc tuturor celor care m-au primit în casele lor.” – Draga Olteanu Matei. scrie fanatik.ro

Be First to Comment

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *