Press "Enter" to skip to content

Martea Mare 2020 – Saptamana patimilor. Ce nu trebuie sa faci

Am intrat in Saptamana Mare sau Saptamana Patimilor. Ce se face si ce nu in Martea Mare.

Martea Mare 2020 – Saptamana patimilor. Interzis astazi

A doua zi din Saptamana Mare se mai numeste Martea Seaca. In aceasta zi barbatii trebuie sa isi termine toate muncile campului, apoi sa isi ajute nevestele in gospodarie. Nu se mananca mancaruri care contin otet.

In timpul celei de-a doua zi din aceasta saptamana se poate aspira, da cu matura, se spala geamuri si se fac treburile grele din curte si gradina. Aceasta zi este ultima zi in care barbatii mai pot lucra la camp sau in care se mai poate spala si calca.

Nu trebuie sa te speli pe cap, caci pierzi din sanatatea parului.

Din aceasta zi incolo barbatii trebuie sa stea in casa si sa isi ajute sotiile. Femeile din cele mai multe zone rurale obisnuiesc sa dea de pomana in aceasta zi Pasca ramasa de la Paste si vin rosu.

Marti din Saptamana Mare va avea loc uscarea si sfaramarea Sfantului Agnet care este sfintit in timpul Liturghiei Sfantului Vasile. Al doilea Agnet este uscat si sfaramat dupa reguli speciale.

Dupa ce va fi sfaramat, acesta este asezat intr-un chivot pe Sfanta Masa din interiorul Altarului. Agnetul este folosit in timpul intregului an pentru a impartasi bolnavii sau a celor care nu pot ajunge la slujba din motive intemeiate. Mai mult, exista superstitia conform careia in Martea Mare, toti trebuie sa ne spalam ritualic pentru a seca bolile.

Dupa aceasta zi, gospodinele nu au voie sa mai spele si sa calce in zilele urmatoare.

Martea Mare. Predica ortodoxa din Martea Mare le aminteste credinciosilor ca trebuie sa se intareasca in post, sa nu cedeze lenei si adormirii sufletesti, sa pastreze trezvia duhovniceasca. Cuvinte esentiale care se canta in biserica in Martea Mare, potrivit Triodului:

– Sa lepadam lenea departe de noi si sa intampinam pe Hristos, Mirele cel fara de moarte, cu faclii luminoase si cu cantari

– Sa avem din destul in vasele sufletului nostru untdelemn de impartasire

– Zis-ai ucenicilor, Bunule, privegheati ca nu stiti ceasul in care va veni Domnul…

– De lenea sufletului meu dormitand eu, Mire-Hristoase, n-am agonisit candela aprinsa din virtuti si m-am asemanat fecioarelor neintelepte, trandavind in vremea lucrarii…

– Stapane, scutura somnul meu cel intunecat, scoala-ma si ma primeste in camara ta, impreuna cu fecioarele cele intelepte, unde este glasul cel curat al celor ce praznuiesc si canta neincetat Doamne, slava Tie!

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *