Press "Enter" to skip to content

Adio bani cash de la 1 noiembrie! Cum vei putea să îți cumperi porcul de Crăciun dacă nu vrei să iei o amendă uriașă

Românii nu vor mai putea să cumpere lucruri scumpe cu bani cash. Începând cu data de 1 noiembrie 2023 vor avea loc schimbări semnificative în ceea ce privește plata numerar. De acum, va trebui respectat un anumit plafon. Cei care încalcă această lege sunt sancționați cu amenzi uriașe.

Din data de 1 noiembrie, vor avea loc ajustări în ceea ce privește plățile și încasările cash. Se anunță modificări semnificative în modalitatea de efectuare a tranzacțiilor cu numerar începând de luna viitoare. Pentru cei care nu se conformează noilor limite, sunt prevăzute sancțiuni substanțiale.

Modificări la plățile și încasările cash

Plăți și încasari cash între persoane fizice și companii

Tranzacțiile financiare între o entitate legală și o persoană fizică în limita zilnică de 5.000 de lei, destinate achiziționării sau vânzării de bunuri, servicii, distribuirii de dividende, transferului de creanțe sau altor drepturi, precum și primirii sau rambursării de împrumuturi și alte forme de finanțare:

  • facturile de peste 5.000 lei pot fi plătite în limita a 5.000 de lei cu diferența prin bancă
  • plafonul nu se aplică pentru plata salariilor
  • dacă nu se respectă plafonul, amendă de 25% din suma ce depășește plafonul
  • anterior, plafonul era de 10.000 lei

Plăți și încasări cash între două persoane fizice

  • în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei / tranzacție
  • dacă se depășește plafonul, amendă de 25% din suma ce depășește acest plafon
  • plafonul era de 50.000 lei

Plăți și încasări cash între două persoane juridice

  • în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei de la o persoană juridică
  • amendă de 25% din suma care depășește plafonul
  • anterior, plafonul era de 5.000 lei

Magazinele cash & carry pot încasa cash în limita unui plafon zilnic de 2.000 lei de la o persoană juridică

Se pot face plăți către persoanele juridice în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei/persoană, dar nu mai mult de un plafon total de 2.000 lei/zi. Anterior, plafonul era de 5.000 lei/persoană, dar nu mai mult de un plafon total de 10.000 lei/zi, dacă se depășește plafonul de 1.000 lei, se aplică o amenda de 25% din suma care depășește plafonul

Se pot face plăți cash către un angajat, pentru avansuri spre decontare folosite pentru plata furnizorilor, în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei, stabilit pentru fiecare persoană care a primit avansuri spre decontare. Anterior, plafonul era de 5.000 lei, iar dacă se depășește plafonul de 1.000 lei, se aplică o amendă de 25% din suma care depășește plafonul. Plafonul nu se aplică pentru plățile aferente: diurnei, cheltuielilor aferente deplasărilor (transport, cazare).

Modificări la plățile și încasările cash: Soldul la registrul de casă

Sumele în numerar aflate în casieria persoanelor juridice nu pot depăşi, la sfârşitul fiecărei zile, plafonul de 50.000 lei. Sumele în numerar care depăşesc plafonul se depun în conturile bancare ale acestor persoane în termen de două zile lucrătoare. Prin excepție se admite depăşirea acestui plafon numai cu sumele aferente plăţii salariilor, dacă se depaseste plafonul de 50.000 lei, se aplică o amendă de 25% din suma care depășește plafonul

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page