Press "Enter" to skip to content

Alertă meteo. Cod galben de vijelii în 13 judeţe, un ciclon loveşte România în următoarele ore

Vremea se răcorește din nou. dar ulterior se anunță un nou val de căldură, cu maxime de peste 35 de grade în unele zone din țară.

Alertă meteo, cod galben de vijelii în 13 județe. Totodată, meteorologii anunţă disconfort termic şi caniculă în mai multe zone, marți, miercuri și joi.

Alertă meteo Cod galben va fi în vigoare luni, între orele 12.00 și 21.00. În Carpații Orientali și de Curbură, în sudul Moldovei, nordul Munteniei și în Dobrogea, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse și cu caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (cu rafale de 55…60 km/h), izolat vijelii și grindină. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 40 l/mp.

Județe vizate de alertă meteo  sunt: Harghita, Neamț, Bacău, Covasna, Brașov, Dâmbovița, Prahova, Buzău, Vrancea, Galați, Brăila, Tulcea și Constanța

Totodată, ANM a emis o informare meteo de disconfort termic ridicat și caniculă pentru marți, miercuri și joi.

În intervalul menționat disconfortul termic va fi în creștere în regiunile sudice și estice, astfel încât indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și local va depăși pragul critic de 80 de unități. Va fi caniculă, marți (4 iulie) pe arii restrânse în Lunca Dunării și în Bărăgan, iar miercuri și joi (5 și 6 iulie) în cea mai mare parte a Munteniei, vestul Dobrogei și în jumătatea de sud a Moldovei, zone unde temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 36 de grade.

Alertă meteo. În sudul și estul Munteniei și în vestul Dobrogei, pe arii restrânse se va atinge pragul critic al disconfortului termic și în după-amiaza zilei de luni.

În următoarele zile, temperaturile vor crește, dar vor fi și intervale cu instabilitate atmosferică accentuată. Cele mai mari șanse de ploi torențiale și furtuni vor fi în Maramureș, Transilvania, Banat, Crișana, jumătatea vestică a Olteniei și nord-vestul Moldovei, precum și în toate zonele de munte.
În timp ce în nordul, vestul și centrul țării termometrele vor arăta valori apropiate de normalul acestei perioade, în regiunile extracarpatice se vor depăși 30 de grade pe arii extinse.

Vremea se răcorește ușor în weekend
După aceste zile călduroase, temperaturile vor scădea spre sfârșitul săptămânii, pe fondul extinderii unui anticiclon deasupra zonei nordice a Europei și pătrunderii unei mase de aer mai rece dinspre nord-vest.
Modelările actuale anticipează și ploi moderate pe suprafețe extinse, în special în jumătatea nordică a țării. Totuși, e foarte posibil ca unele zone, îndeosebi din est și sud, să primească mai puține precipitații decât sunt estimate în prezent.

Zilele răcoroase nu vor dura însă prea mult, pentru că după această perioadă se anunță un alt val de căldură. Cel mai probabil, temperaturile vor urca din nou până la 30 – 34 de grade în a doua parte a săptămânii viitoare, iar în sud până la 35 – 37 de grade. În unele zone, nopțile vor fi tropicale, cu minime de peste 20 de grade

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page