Press "Enter" to skip to content

Alexandru Rafila: ”Iodura de potasiu folosită în caz de incident nuclear nu se ia preventiv! Poate provoca alte afecțiuni!”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, atrage atenția că iodura de potasiu nu trebuie utilizată preventiv, deoarece poate provoca afecțiuni ale glandei tiroide. Instituția anunță că, în caz de urgență, acest produs va fi distribuit în cel mai scurt timp populației de către autoritățile de sănătate publică județene.

„Iodura de Potasiu nu trebuie utilizată în mod profilactic, deoarece poate provoca afecțiuni ale glandei tiroide. În caz de urgență datorată unui posibil incident nuclear, administrarea comprimatelor de Iodură de Potasiu se face doar în primele ore, iar Ministerul Sănătății organizează asigurarea stocurilor, conform recomandărilor Institutului Național de Sănătate Publică”, a transmis Ministerul Sănătății.

Potrivit instituției, producerea și stocarea acestui produs sunt asigurate de către SC Antibiotice SA și Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale.

„În caz de nevoie, acest produs va fi distribuit în cel mai scurt timp populației de către autoritățile de sănătate publică din fiecare județ”, mai arată Ministerul Sănătății, potrivit Mediafax

Ce se întâmplă în cazul unei bombe nucleare sau accident nuclear

Medicul Tudor Ciuhodaru a vorbit despre efectele radiațiilor produse de accidentele nucleare vs. o bombă nucleară și despre ce ar trebui să facem într-un asemenea caz.

„Să nu confundăm efectele radiațiilor produse de funcționarea defectuoasă a unui reactor nuclear cu efectele radiațiilor produse de arme nucleare (rachete sau bombe). Și nici soluțiile terapeutice. În primul caz vorbim de persistența materialului radioactiv utilizat pentru producerea de curent electric iar în al doilea caz de utilizarea materialului radioactiv pentru a produce distrugeri majore, în special prin unda de șoc și căldură pe arii întinse (100 km).

De altfel efectele radiațiilor sunt maxime în prima oră, scad cu 10 % în primele 7 ore și ajung după 72 de ore la 1%.

Așa că în astfel de situații 2 lucruri sunt extrem de importante:

1. Adăpostirea în subteran pentru a nu sta în calea exploziei.
2. Rămânerea în spații închise 72 de ore pentru a nu fi expuși la radiații.

În timpul unui accident nuclear major apar sute de izotopi radioactivi iar Iodul (iodura) pot fi administrate din 2 motive – pentru că iodul este singurul dintre acești izotopi pentru care există un antagonist competitiv iar tiroida este cea mai sensibilă parte a corpului la iodul radioactiv. Eficacitatea tabletelor este maxima daca administrarea acestora se face operativ, pe cat posibil înaintea apariției emisiei radioactive sau, cel târziu, in primele 6 ore ale expunerii la emisia radioactiva.

Dar oamenii ar trebui să ia iodură de potasiu numai la sfatul oficialilor de sănătate publică sau de management al urgențelor. Există chiar riscuri pentru sănătate asociate cu luarea KI”, spune Tudor Ciuhodaru. 

Pastilele cu iod, la mare căutare în farmaciile din Europa. Stocuri întregi epuizate: “E un pic nebunie”

Pastilele cu iod sunt la mare căutare în farmaciile din Europa Centrală și de Est, după ce Vladimir Putin a lansat amenințări indirecte cu privire la potențiale atacuri nucleare.

Așa se explică faptul că, în doar câteva zile, mai multe famacii din Europa Centrală și de Est au rămas cu stocuri epuizate la pastile cu iod. Iodul, fie pastile sau sirop, protejează organismul de cancerul de tiroidă, care este provocat de expunerea la radiații.

”În ultimele șase zile, farmaciile bulgare au vândut la fel de mult iod cât vând deobicei într-un an întreg. Unele farmacii au rămas deja fără stocuri.

Am comandat cantități noi, dar mi-e teamă că nu ne vor ajunge prea mult timp”, a declarat Nikolai Kostov, șeful Uniunii Farmaciilor din Bulgaria, potrivit Reuters.

”E un pic de nebunie”, a declarat și reprezentanta unui lanț de farmacii în Cehia, unde magazinele au rămas fără pastile de iod.

Achiziționarea de iod a crescut de 50 de ori

În Polonia, numărul farmaciilor care vând iod a crescut de mai mult de două ori, conform unui site polonez care ajută pacienți să găsească cea mai apropiată farmacie care are în stoc medicamentul de care au nevoie.

”Datele ne arată că interesul pentru achiziționarea de iod a crescut de 50 de ori de joia trecută”, spune unul dintre reprezentanții site-ului.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page