Press "Enter" to skip to content

Amenzi rovinietă 2022: Noile schimbări din Codul Rutier

Șoferii care circulă pe drumurile publice fără rovinietă pot fi amendați, în funcție de tonajul autoturismului. Dacă amenda se achită în 48 de ore, persoana în cauză poate plăti la jumătate.

Amenzi rovinietă 2022. Șoferii care sunt surprinși pe camerele din trafic fără să aibă plătită rovinieta -taxa de drum cu siguranță-se vor trezi acasă sau la sediul firmei de care aparține autoturismul cu amendă. Iată care sunt sumele pentru amenzi dacă circuli fără rovinietă!

Ce este rovinieta?

Rovinieta este taxa pe care șoferii care circulă pe drumurile din România trebuie să o plătească. Aceasta este impusă prin lege, iar persoanele care aleg să circule fără Rovinietă pot primi amenzi de până la 4500 de lei.

Șoferii trebuie să știe că este foarte important să păstreze chitanța primită în urma achitării Rovinietei.

Indiferent dacă o plătesc la benzinării sau online, chitanța trebuie păstrată în cazul în care sunt amendați pentru că nu au plătit Rovinieta, dar la mijloc este vorba doar despre o neînțelegere, atunci aceata poate reprezenta dovada plății.

În cât timp poți primi amendă dacă ai circulat fără rovinietă?

Potrivit legislației, în cazul în care un șofer circulă fără rovinietă, acesta poate primi acasă în cel mult patru luni amenda.

Important de știut este că după această perioadă, fapta se prescrie. Până în anul 2018, prescrierea se făcea la șase luni, nu în patru cum este acum.

Ai fost sancționat? Cât timp poți circula fără rovinietă?

Dacă șoferul a fost sancționat pentru că a circulat fără rovinietă valabilă, autoritățile au la dispoziție două luni pentru a-l informa. În toată această perioadă, șoferul nu mai poate fi sancționat pentru că a circulat fără rovinietă.

„În intervalul de la data săvârșirii contravenției până la data comunicării procesului-verbal de constatare a contravenției nu se pot încheia alte procese-verbale de constatare a contravenției pentru lipsa rovinietei valabile pentru același vehicul”, potrivit OG 15/2002.

Teoretic, termenul maxim dintre două amenzi pentru circularea fără rovinietă ar fi de maxim șase luni. Mai exact, termenul până la care fapta se prescrie: patru luni la care se adaugă termenul pe care autoritățile îl au la dispoziție să anunțe șoferul sau proprietarul autoturismului.

Cum îți poți cumpăra online rovinieta?

Rovinieta poate fi cumpărată online, urmând câțiva pași simpli. Dacă ai uitat să îți faci rovinietă și vrei să eviți cozile din benzinării iată ce ai de făcut!

Sunt două site-uri, în funcție de sistemul de operare al telefonului: https://e-rovinieta.ro/ro/   și https://www.roviniete.ro/ro/rovinieta . 

Aici introduci datele referitoare la autoturism și perioada de valabilitate pe care o dorești pentru rovinietă, plătești și astfel ai obținut rovinietă online fără a sta la cozi interinabile în benzinării.

Pentru a nu fi amendați, șoferii care circulă pe rețeaua de drumuri naționale și autostrăzi își pot verifica rovinieta și valabilitatea acesteia printr-o simplă accesare la Verificare Rovinietă de pe site-ul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere sau pe www.erovinieta.ro.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page