Press "Enter" to skip to content

Anunț important pentru pensionari! Cine sunt cei care nu vor primi mai mulți bani de la 1 septembrie 2024

În contextul demarării procesului de recalculare a pensiilor la nivelul Ministerului Muncii, se anunță o schimbare crucială. De la 1 septembrie 2024, vor intra în vigoare noile pensii conform unei formule de calcul revizuite. Cu toate acestea, există o veste importantă pentru anumite categorii, deoarece nu toți vor beneficia de majorări ale sumelor lunare primite. Iată cine sunt cei care nu vor primi mai mulți bani și cum această modificare legislativă va afecta veniturile pensionarilor în următoarea perioadă.

  • Cine sunt pensionarii care nu vor primi mai mulți bani
  • Anunț important

Ministerul Muncii a demarat procesul de recalculare a pensiilor, iar din 1 septembrie vor intra în vigoare noile pensii conform noii formule de calcul.

Cine sunt pensionarii care nu vor primi mai mulți bani

Cu toate acestea, nu toți pensionarii vor beneficia de creșteri în ceea ce privește suma lunară primită, deoarece se aplică principiul legii mai favorabile.

Cei care, conform noii legi, nu vor avea o pensie mai mare decât cea pe care o primeau anterior recalculării, vor rămâne cu pensia actuală. Această situație va genera o problemă majoră pentru mulți pensionari începând cu anul 2025, mai ales că se preconizează o indexare anuală a pensiilor cu rata inflației.

Pentru a înțelege mai bine această situație, luăm în considerare un exemplu simplu: un pensionar care, conform noii legi, ar urma să primească o pensie lunară de 6000 de lei, dar pe vechea lege primea deja 8000 de lei, va rămâne cu pensia actuală. Astfel, dacă pensia indexată nu va depăși cea anterioară recalculării, pensionarul respectiv va pierde indexarea, ceea ce va duce la stagnarea sumei lunare primite.

Avantajul adus de noua lege

Totuși, această nouă lege aduce un avantaj considerabil pentru pensionarii cu pensii mici. Aceștia vor beneficia de creșteri garantate conform noii legi, iar cei cu pensii minime și cu un istoric diversificat de cotizare vor primi mai mult decât cei care primesc pensia socială fără stagiu de cotizare.

Este important de menționat că, potrivit Legii 263/2010, durata de serviciu este un factor crucial în determinarea punctajului realizat și, implicit, a cuantumului pensiei. Astfel, chiar și diferența între sexul persoanei poate influența valoarea pensiei, deoarece durata de serviciu prevăzută de lege poate genera diferențe semnificative în cuantumul final al pensiei.

Rămâne de văzut ce se va mai anunța cu privire la pensii în perioada care urmează.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page