Press "Enter" to skip to content

Armata ar putea redeveni obligatorie în România. „Noi avem sub 2.000 de rezervişti voluntari, Polonia are 38.000 de rezervişti”

Armata ar putea redeveni obligatorie în România, spune Virgil Bălăceanu, general în rezervă și fost comandant al brigăzii multinaționale din sud-estul Europei.

Armata ar putea redeveni obligatorie în România. Posibilitatea ca stagiul militar să fie reintrodus în România există, însă doar în condițiile în care nu va crește numărul rezerviștilor. Virgil Bălăceanu, general în rezervă și fost comandant al brigăzii multinaționale din sud-estul Europei, a spus că România are sub 2.000 de rezerviști voluntari, în timp ce Polonia are 38.000.

Armata ar putea redeveni obligatorie în România

„La ora actuală noi avem sub 2.000 de rezervişti voluntari, Polonia are 38.000 de rezervişti. (…) E nevoie şi de pregătirea rezervei operaţionale, cei care au îndeplinit stagiul militar până în 2007. Toate aceste probleme sunt cuprinse, ca amendamente, la legea de pregătire a populaţiei pentru apărare. Întrebaţi-i şi pe parlamentari de ce o lege care este absolut necesară privind refacerea rezervei armatei României încă circulă în procedură inter-instituţională de mai bine de doi ani, se fac 3 ani”, a declarat generalul.

Dacă rezerva Armatei României nu va fi refăcută pe principiile voluntariatului, e posibil ca serviciul militar obligatoriu să fie reintrodus.

Legea „introduce serviciul militar soldat în termen, 4 luni de zile şi cu motivaţii financiare, care nu discutăm acest element acum. (…) Dacă nu vom reface rezerva Armatei României pe principiile voluntariatului, atunci va trebui să reintroducem serviciul militar obligatoriu, iar o asemenea decizie nu poate fi amânată în perspectiva următorilor cinci ani. Credeţi că vom avea vreun partid politic care în programul electoral să pună problema reintroducerii serviciului militar obligatoriu? Exclud o asemenea posibilitate, pentru că ar însemna un dezastru la alegeri”, a mai spus Virgil Bălăceanu, la Prima News.

Potrivit generalului, nu toți cei selecționați ca rezerviști voluntari ajung să fie încadrați.

„Din păcate, Ministerul Apărării, Statul Major al Apărării nu reuşeşte să îi încadreze pe toţi cei care au fost selecţionaţi pentru postul de rezervist voluntar, sunt elemente contradictorii. Adică tineri, cetăţeni ai României, vin să se încadreze ca rezervişti voluntari, trec probele, sunt selecţionaţi, dar există situaţii în care aceştia nu sunt încadraţi”, a mai precizat Virgil Bălăceanu.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page