Press "Enter" to skip to content

Avertisment de la SRI: Toate serviciile secrete ruse sunt prezente în România

Oficiali din cadrul Serviciului Român de Informații (SRI) atrag atenția că toate serviciile relevante de informaţii din Rusia sunt prezente în România, pe partea de spionaj cibernetic, cu atacuri informatice complexe.

Toate serviciile relevante de informaţii din Rusia, respectiv FSB, GRU şi SVR, încearcă să fie prezente în România, pe partea de spionaj cibernetic, spune directorul general al Centrului Naţional Cyberint, SRI, Anton Mugurel Rog.

Oficialul SRI a menţionat că alte trei sau patru state au acţiuni cibernetice în România, dar nu a făcut nominalizări, unele fiind dintre „ţările care nu ar trebui să facă aşa ceva”.

„A venit și al treilea actor, care lipsea din România”

„Noi aveam date tehnice pentru doi actori că sunt aici. Aveam FSB şi GRU. Cu câteva luni înainte de război a venit şi al treilea actor care lipsea în România: SVR. Deci, acum, pe partea de spionaj cibernetic, toate serviciile relevante de informaţii din Rusia, cu atacuri complexe, încearcă să fie prezente în România”, a declarat Anton Mugurel Rog într-o conferinţă de specialitate. 

Anton Mugurel Rog afirmă că rolul Centrului Naţional Cyberint este să dovedească, indubitabil, cu dovezi tehnice, că atacul respectiv este realizat de o anumită grupare.

„Atribuirea politică o face mai târziu preşedintele României, în cazul în care consideră că este oportun, pe baza datelor tehnice oferite de Centrul Naţional Cyberint şi alte instituţii din România sau în cooperare cu companii private”, a precizat Rog, potrivit Agerpres.

Atacurile cibernetice ale Rusiei au afectat toată Europa

Potrivit acestuia, există „un pattern” pe care Rusia l-a folosit de fiecare dată când a avut atacuri militare.

„Înainte au atacat teritoriul respectiv sau împreună cu zona adiacentă cibernetic. Lucrul acesta s-a întâmplat şi acum. Şi nu toate atacurile au putut să targeteze foarte precis Ucraina. Unele atacuri au ieşit, ca să zic aşa, din ce îşi doreau ei şi au afectat şi Europa, aproape în integralitate”, a explicat reprezentantul SRI, conform Antena 3.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page