Press "Enter" to skip to content

Bulgaria le cere cetățenilor săi să părăsească Republica Moldova. Reacția Chișinăului

Ministerul de Externe din Bulgaria a cerut cetățenilor săi să evite orice călătorie în Republica Moldova, iar cei care se află acolo să părăsească țara.

Bulgaria își îndeamnă cetățenii să părăsească de urgență Republica Moldova. Ministerul de Externe de la Sofia a emis în acest sens o alertă de călătorie.

Bulgaria le cere cetățenilor săi să părăsească Republica Moldova

Bulgarii care se află în prezent pe teritoriul R.Moldova sunt îndemnați să o părăsească de urgență, folosind „orice mijloc de transport disponibil”. 

„Având în vedere situația complicată din și în jurul Republicii Moldova, facem apel la compatrioții noștri să se abțină de la orice călătorie în țară. Invităm cetățenii bulgari care se află pe teritoriul Republicii Moldova să ia măsuri pentru a părăsi țara cu vehiculele disponibile în prezent”, se arată într-un comunicat al autorităților de la Sofia.

Sofia recomandă rezidenților temporari sau permanenți în Moldova să se înregistreze pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe: https://www.mfa.bg/bg/embassyinfo/moldova.

„În cazul în care au nevoie de asistență, cetățenii bulgari din Moldova pot contacta ambasada din Chișinău la adresa str. București nr. 92, telefon: +373 22 23 89 10, fax: +373 22 23 79 78, precum și la gardă. Telefoane în timpul programului de lucru:+ 373 22 23 79 83,+ 373 22 23 89 10”, se menționează în comunicat.

Reacția Chișinăului

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a reacționat spunând că măsura „ face parte din protocolul de siguranță” al Bulgariei, urmare a incidentelor recente din Transnistria.

 

„În legătură cu ridicarea nivelului de alertă de către Ministerul Afacerilor Externe al Bulgariei, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene face următoarele precizări: anunțul difuzat de către Centrul de criză al MAE bulgar face parte din protocolul de siguranță al acestei țări că urmare a înregistrării recente a incidentelor din regiunea transnistreană a țării noastre.

Actualizarea avertismentelor de călătorie este o practică frecvent întâlnită iar evaluarea oportunității atribuirii nivelurilor de alertă este stabilită în baza criteriilor naționale distincte”, a transmis Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău, citat de  Unimedia. 

Atacuri în Transnistria

Îngrijorarea autorităților vine în contextul ultimelor evenimente ce au avut loc peste Prut, dar și a războiului dintre Rusia și Ucraina. 

La începutul acestei săptămâni, zona separatistă Transnistria a fost ținta mai multor atacuri.

Ministerul de Interne al Transnistriei susține, într-un comunicat de presă emis miercuri, că au fost lansate drone și focuri de armă din Ucraina, în zona Cobasna, localitate din stânga Nistrului cu depozite de muniții.

„Mai multe drone au fost văzute pe cer deasupra satului Cobasna, regiunea Ribnitsa. Zboruri aeriene pe teritoriul Transnistriei au fost lansate din Ucraina. În dimineața zilei de 27 aprilie, la ora 8.45, au fost trase focuri din partea ucraineană în direcția așezării Kolbasna”, se spune în comunicatul citat de The Guardian. 

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page