Press "Enter" to skip to content

Calendar ortodox 10 iunie 2022. Rugăciunea către sfântul Timotei, făcător de minuni

Calendar ortodox 10 iunie 2022. Este sărbătoare pentru toți creștinii ortodocși. Iată ce sfânt important este pomenit, vineri, în calendarul ortodox!

Calendar ortodox 10 iunie 2022: Ce sărbătoare este vineri?  Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Timotei Episcopul Prusei , în fiecare an la data de 10 iunie. 

Calendar ortodox 10 iunie 2022. Cine a fost Sfântul  Timotei Episcopul Prusei

Sfântul Timotei Episcopul Prusei a fost chiriarh în orașul Prusia (azi Brussa, Turcia). Iar pentru activitatea sa pastorală deosebită, Dumnezeu l-a învrednicit, încă de când era în viață, cu darul facerii de minuni, potrivit basilica.ro.

Însă când urcat pe tron în anul 361, împăratul Iulian Apostatul (361 – 363) a declanșat o mare persecuție împotriva creștinilor, supunând supliciilor pe cei care nu aduceau jertfă idolilor.

La acea vreme, Sfântul Timotei a apărat dreapta credință și a refuzat să se supună poruncii împăratului, fapt pentru care a fost întemnițat.

După această întâmplare, pentru că era vizitat de creștini pe care îi întărea în credință, a fost decapitat după porunca împăratului Iulian Apostatul, suferind astfel moarte martirică.

Tot în această zi se face și pomenirea următorilor sfinți: Sfinților Mucenici Alexandru si Antonina; Sfântului Cuvios Canid; Sfântului Cuvios Teofan; Sfântului Cuvios Apolo; Sfântului Alexie, episcop de Bitinia.

Rugăciunea Sfântului Mucenic Timotei

Aprinde o lumânare și citește cu voce tare rugăciunea Sfântului Mucenic Timotei. Te va întări și îți va reda încrederea că totul va fi bine. Sunt cuvinte pline de însemnătate în care trebuie să crezi atunci când le rostești.

Sfinţilor mucenici, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi. Praznicul cel sfânt şi cinstit al sfinţilor pătimitori, să cinstim cu sfinţenie noi poporul cel sfinţit, ca să ne izbăvim de răutăţi prin rugăciunile lor.

Sfinţilor mucenici, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi. Mucenicii cei viteji sârguindu-se ca să ia de la Hristos cununi sfinţite de biruinţă, au ales mai bine a muri decât a trăi. Pentru aceea lămurit au şi dobândit mărire. Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh!

În Calendarul Ortodox urmează două sărbători mari: Sâmbăta morților – Moșii de vară și Pogorârea Sfântului Duh – Rusaliile, cinstită de credincioși duminică, 12 iunie.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page