Press "Enter" to skip to content

Calendar ortodox 15 decembrie 2023. Sfântul Mucenic Elefterie, mare făcător de minuni și grabnic ajutător în momentele de cumpănă

Anual, pe data de 15 decembrie în Biserica Ortodoxă este prăznuit Sfântul Mucenic Elefterie pentru care românii au o foarte mare evlavie. Părți din sfintele sale moaște făcătoare de minuni se află la biserica Sfântul Elefterie din București, unde foarte mulți credincioși trec zilnic să se închine și să le cinstească.

Calendar ortodox 15 decembrie 2023. De-a lungul timpului, mulţi credincioşi au dat mărturie despre faptul că rugăciunile la racla cu sfintele moaşte ale Sf Elefterie au adus miracole în viaţa lor.

Sărbători religioase 15 decembrie 2022

Ortodoxe: Sfântul Mucenic Elefterie;

Greco-catolice: Sf. ep. m. Elefterie

Romano-catolice: Sf. Virginia, văduvă

Calendar ortodox 15 decembrie 2023. Cine a fost Sfântul Mucenic Elefterie

Biserica spune că Sfântul Elefterie s-a născut în Roma într-o familie de nobili creștini, potrivit crestinortodox.ro. De mic copil a rămas orfan de tată și a fost crescut doar de mama lui, o femeie foarte credincioasă care a încredințat creșterea și educația micului Elefterie Episcopului Romei. Văzând darurile lui Dumnezeu care luminau sufletul copilului, episcopul l-a hirotonit diacon la 15 ani, preot la 18, și episcop al Iliricului la 20 de ani.

De-a lungul timpului, Sfântul Elefterie a convins mulți păgâni să se convertească la creștinism. Drept urmare, împăratul Adrian i-a ordonat comandantului Felix să îl aresteze și să îl aducă la Roma. Însă, în momentul în care Felix a intrat în biserica în care slujea Elefterie, s-a produs o minune. Inima lui s-a înmuiat și a trecut la creștinism. Felix a primit botezul de la Sfântul Elefterie, apoi a plecat împreună cu acesta la Roma.

Mergând înaintea împăratului, Sfântul Elefterie a mărturisit că Hristos este Dumnezeul tuturor. În urma mărturisirii sale, Sfântul Elefterie este suspus multor torturi: biciuiri, ardere pe pat de fier, aruncarea în smoală clocotită și arderea în cuptor de foc. Dar Hristos l-a salvat de fiecare dată.

Văzând aceste minuni, eparhul de la Roma s-a ridicat și a mărturisit că și el este creștin. Acesta a fost, la rândul lui, torturat și apoi decapitat împreună cu Fericitul Felix. În cele din urmă, a picat și capul Sfântului Elefterie. Mama sa a fost ucisă cu sabia pe când îşi săruta fiul mort.

Rugăciune făcătoare de minuni către Sfântul Mucenic Elefterie

Ca pe o podoabă a preoților și îndemnător al purtătorilor de chinuri, toți pe tine te cinstim și te rugăm:

Sfinte Mucenice Elefterie, pe cei ce prăznuiesc cu dragoste pomenirea ta, din multe feluri de nevoi îi eliberează, rugându-te lui Dumnezeu neîncetat pentru noi toți care-ți cântăm:

Bucură-te, Sfinte Mucenice Elefterie, mare făcător de minuni!

Învredniceşte-ne şi pe noi, nevrednicii, ca prin mijlocirea ta să ne împărtăşim de bunătăţile sufleteşti şi trupeşti făgăduite adevăraţilor credincioşi.

Dăruieşte-ne, sfinte, ajutorul tău cu care, biruind otrăvitoarele gânduri care se luptă cu noi neîncetat, să dobândim cele de folos pentru viaţa aceasta şi, mai ales, pentru cea viitoare.

Acum și pururea și-n vecii vecilor. Amin!

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page