Press "Enter" to skip to content

Calendar ortodox 15 ianuarie 2024. Sfântul Pavel Tebeul, făcător de minuni şi mare tămăduitor. Rugăciune pentru vindecarea trupului, minţii şi sufletului

În a 15-a zi a lunii ianuarie, Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte pe Sfântul Pavel Tebeul, făcător de minuni şi mare vindecător al trupului, minţii şi sufletului. Dacă suferi de vreo boală gravă sau de tulburări afective sau cei dragi ţie se confruntă cu astfel de probleme, roagă-te cu credinţă Sfântului Pavel Tebeul.

Sărbători religioase 15 ianuarie 2024

Ortodoxe: Sfântul Pavel Tebeul

Greco-catolice: Sf. cuv. Pavel din Teba; Sf. cuv. Ioan Colibașul

Romano-catolice: Ss. Arnold Janssen, pr.; Arsenie, pustnic

Calendar ortodox 15 ianuarie 2024. Cine a fost Sfântul Pavel Tebeul

Sfântul Pavel Tebeul a trăit în secolul al III-lea şi este considerat primul pustinic al ortodoxiei. El a fost descoperit în pustie de Sfântul Antonie, care, la rândul lui, trăise cinci ani în pustie. Însă Dumnezeu i-a arătat faptul că, deşi duce o viaţă plină de nevoinţe şi se roagă neîncetat, există o persoană mai desăvârșită decât el.

Singurele informaţii despre viaţa Sfântului Pavel Tebeul au fost consemnate în urma întâlnirii acestuia cu Sf Antonie. Pavel a ajuns în pustie pentru a scăpa de mânia cumnatului său. Acesta voia să-l denunțe împăratului Deciu că este creștin, ar fi fost ucis şi, astfel, cumnatul ar fi moştenit toată averea familiei, scrie crestinortodox.ro.

Timp de 70 de ani, Sfântul Pavel Tebeul a primit, în pustie, jumătate de pâine adusă de un corb. În ziua întâlnirii sale cu Antonie, corbul îi aduce o pâine întreagă. Luând sfinții acea pâine, se invitau unul pe altul ca s-o binecuvânteze și s-o rupă. Fericitul Pavel a apucat pâinea de o parte, iar cealaltă parte a pus-o în mâinile părintelui Antonie, iar pâinea s-a frânt singură de la mijloc și fiecare și-a luat câte o bucată.

Sfântul Pavel Tebeul a trecut la cele veşnice la vârsta de 115 ani. Atunci, Sfântul Antonie s-a întors la mănăstirea sa, luând cu sine haina Sfântului Pavel care era împletită cu frunze de finic. Atât de mult cinstea acea haina, încât numai de două ori pe an se îmbrăca cu ea: la praznicul Sfintelor Paști și în ziua Cincizecimii.

Moaștele Sfântului Pavel Tebeul au fost aduse într-o mănăstire din Constantinopol, apoi, în anul 1240, acestea au fost mutate într-o biserică din Veneția. Astăzi, capul Sfântului Pavel Tebeul se află la Roma.

Calendar ortodox 15 ianuarie 2024. Rugăciune către Sfântul Pavel Tebeul pentru vindecarea trupului, minţii, sufletului

Locuitor pustiului și înger în trup și de minuni făcător te-ai arătat, purtătorule de Dumnezeu, Părintele nostru Pavel. Și cu postul, cu privegherea, cu rugăciunea, cerești daruri luând, vindeci pe cei bolnavi și sufletele celor ce aleargă la tine cu credință. Slavă Celui ce ți-a dat ție putere, slavă Celui ce te-a încununat pe tine, slavă Celui ce lucrează prin tine tuturor tămăduiri.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page