Press "Enter" to skip to content

Calendar ortodox 7 decembrie 2023. Este praznuita ocrotitoarea Romaniei. Fa acest lucru si Sfanta te va feri de boli si necazuri

Biserica Ortodoxa praznuieste pe 7 decembrie pe Sfanta Filofteia, mucenita care dupa ce a fost ucisa de tatal ei nu a dorit sa fie inmormantata in alt loc decat la Curtea de Arges.

Avea numai 12 ani cand parintele sau a atuncat cu un topor in ea. In acel moment totul s-a transformat in lumina. Oamenii au fost atunci martirii uneia dintre cele mai mari minuni.

Sfanta Filofteia este ocrotitoarea Tarii Romanesti de 600 de ani. Ucisa de tata, Sfanta Filofteia, ocroteste Tara Romaneasca de 600 de ani. Sfanta Filofteia s-a nascut in anul 1206, Veliko Tarnovo, Taratul Vlaho-Bulgar.

A crescut cu iubire fata de Dumnezeu si a invatat tainele crestinismului de la mama sa, care a decedat cand Sfanta avea doar cativa ani.

Mai tarziu, tatal ei s-a recasatorit, iar Filofteia era certata si batuta de mama vitrega. Cu toate ca ducea o viata grea, Sfanta Filofteia era milostiva si ajuta oamenii sarmani cu tot ce avea, de la mancare, pana la propriile haine.

Atunci cand au pomenit de Biserica Domneasca cea din Targul Argesului, trupul ei a devenit mult mai usor, iar oamenii i-au trimis vestea lui Radu Voda, care a mers si a ridicat moastele, pentru a le aduce in Tara Romaneasca.

Astfel, Tara Romaneasca este vegheata de Sfanta Mucenita Filofteia, de mai bine de 600 de ani. Potrivit unor documente istorice, Sfintele Sale Moaste au fost aduse din Bulgari, in jurul anului 1393.

Istoria arata ca moastele Sfintei Filofteia au fost duse initial la Tarnovo, unde au ramas pana in anul 1393. Dupa infrangerea armatelor crestine la Nikopole, crescand amenintarea turca, moastele au fost oferite domnitorului Tarii Romanesti, Mircea cel Batran (1386-1418).

Blestemul moastelor Sintei Filofteia

Moastele Sfintei Filofteia sunt intregi, intr-o racla de argint aurit. Exista un blestem prin care sunt blestemati cei care ar indrazni sa instraineze fragmente din Sfintele Moaste.

Ce nu este bine sa faci in 7 decembrie. Superstitii

Astfel, ea mai este numita si „aducatoarea de ploi”. Istoria consemneaza mai multe procesiuni cu moastele Sfintei pe timp de seceta, iar traditia spune ca prin mijlocirea ei in fata lui Dumnezeu a plouat, iar roadele au fost bogate.

Sfanta Filofteia este ocrotitoarea oamenilor saraci si nevoiasi, pe 7 decembrie e bine sa se ofere pomana copiilor cu o situatie financiara modesta. Se spune ca, daca acestia primesc haine si hrana calda, cei care le-au adus bucurie vor fi feriti de probleme si boli.

De Sfanta Filofteia nu se calca, spala, coase si nu se lucreaza in gospodarie.

Pe 7 decembrie, in traditia populara, se pastreaza obiceiul de a nu folosi cutitul, nici painea nu e bine s-o taiem cu cutitul in aceasta zi, se rupe cu mana, pentru a avea spor si sanatate. De asemenea, Santa Filofteia mai este numita si „aducatoarea de ploi”, fiind considerata o sora indepartata a Sfantului Ilie.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page