Press "Enter" to skip to content

Calendar ortodox 7 decembrie 2023. Sfânta Filofteia, ocrotitoarea românilor, ajută tinerele să se căsătorească

Creștinii ortodocși o sărbătoresc pe 7 decembrie pe Sfânta Filofteia, mucenița care după ce a fost ucisă de tatăl ei nu a dorit să fie înmormântată în alt loc decât la Curtea de Argeș. 

Calendar ortodox 7 decembrie 2023. Sfânta Muceniţă Filofteia de la Curtea de Argeş este pomenită în calendarul creştin ortodox.

Avea numai 12 ani când părintele său a atuncat cu un topor în ea. În acel moment totul s-a transformat în lumină. Oamenii au fost atunci martirii uneia dintre cele mai mari minuni.

Sfânta Filofteia este ocrotitoarea Țării Românești de 600 de ani. Ucisă de tată, Sfânta Filofteia, ocrotește Țara Românească de 600 de ani. Sfânta Filofteia s-a născut în anul 1206, Veliko Tărnovo, Țaratul Vlaho-Bulgar.

A crescut cu iubire față de Dumnezeu și a învățat tainele creștinismului de la mama sa, care a decedat când Sfânta avea doar câțiva ani.

Mai târziu, tatăl ei s-a recăsătorit, iar Filofteia era certată și bătută de mama vitregă. Cu toate că ducea o viață grea, Sfânta Filofteia era milostivă și ajuta oamenii sărmani cu tot ce avea, de la mâncare, până la propriile haine.

Atunci când au pomenit de Biserica Domnească cea din Târgul Argeșului, trupul ei a devenit mult mai ușor, iar oamenii i-au trimis vestea lui Radu Vodă, care a mers și a ridicat moaștele, pentru a le aduce în Țara Românească.

Astfel, Țara Românească este vegheată de Sfânta Muceniță Filofteia, de mai bine de 600 de ani. Potrivit unor documente istorice, Sfintele Sale Moaște au fost aduse din Bulgari, în jurul anului 1393.

Istoria arată că moaștele Sfintei Filofteia au fost duse inițial la Tarnovo, unde au rămas până în anul 1393. După înfrângerea armatelor creștine la Nikopole, crescând amenințarea turcă, moaștele au fost oferite domnitorului Țării Romanești, Mircea cel Bătrân (1386-1418).

Ortodoxe
Sf. Mc. Filofteia de la Curtea de Argeş; Sf. Ier. Ambrozie, episcopul Mediolanului

Greco-catolice
Sf. aep. Ambrozie al Milanului

Romano-catolice
Ss. Ambroziu, ep. înv.; Maria Giusseppa Rosselo, călug.

Sfânta Muceniţă Filofteia de la Curtea de Argeş este pomenită în calendarul creştin ortodox în ziua de 7 decembrie.

S-a născut în oraşul Târnovo şi i s-a dat din botez numele Filofteia (iubitoarea de Dumnezeu).

Sfânta Filofteia de mică mergea la biserică, iubea slujbele şi cuvintele Sfintei Scripturi, posturile şi rugăciunea. Cea mai mare virtute a sa era însă milostenia. Era atât de milostivă, încât îşi dăruia hainele săracilor, iar din hrana pe care o ducea tatălui său la câmp, o bună parte o dădea nevoiaşilor, care se adunau în jurul ei.

Încercarea Sfintei Filofteia în această viaţă a fost cea cu care copiii orfani se întâlnesc de multe ori. Rămasă de mică orfană de mamă, Sfânta Filofteia a avut mamă vitregă. Şi mama vitregă chinuind-o cu diferite munci îi făcea tot felul de necazuri şi de schingiuiri. Nici de la tatăl său Sfânta Filofteia nu primea afecţiune şi grijă, dimpotrivă. „Tatăl ei cel gros la minte, întunecat la judecată şi mai întunecat la cunoştinţă (…) o muncea cu multe feluri de bătăi şi chinuri”. (Vieţile Sfinţilor)

Sfânta Filofteia a plecat la ceruri la vârsta de 12 ani, în urma unei lovituri pe care a primit-o de la tatăl său. Acesta se afla în câmp la arat şi a lovit-o cu o bardă atunci când a văzut-o pe fiica sa cum împărţea săracilor din mâncare pe care trebuia să i-o ducă lui.

„Nu era prigoană asupra creştinilor ca de demult, pe vremile tiranilor împăraţi, nu erau tirani ca să poruncească, nu erau muncitori care să chinuiască. Ci, ea a fost chinuită în vreme de pace, în vreme de creştinătate, nu de cei străini, ci chiar de cel ce a născut-o şi de vitrega sa mamă, care erau creştini cu credinţa”. (Vieţile Sfinţilor)

Sfântul ei trup, rămânând pe pământ cu sânge încă curgând din piciorul cel tăiat, strălucea atât de tare încât lumina şi locul dimprejur. Tatăl său, cuprins de spaimă, mergând să o ridice, nu putea nici să se apropie, nici să se atingă de dânsa, poate pentru strălucirea slavei celei dimprejurul ei, sau poate şi pentru nevrednicia sa.

Dacă a văzut această minune, a alergat în cetate şi mergând la arhiepiscop şi la autorităţi le-a spus cum s-a întâmplat şi cum sfântul ei trup zace acum pe pământ şi cum este înconjurat de multă lumină. Arhiepiscopul, împreună cu toţi arhiereii, cu tot clerul şi cu toţi cei mari ai cetăţii şi mulţime de popor, auzind lucrul acela minunat, au alergat cu făclii şi tămâie, cu slujbe şi cu rugăciuni; şi, ajungând, au văzut trupul său strălucind cu lumină dumnezeiască.

Tradiţia consemnează faptul că Sfânta Filofteia nu a putut fi adusă în cetatea Târnovei datorită faptului că trupul său cel micuţ s-a făcut atât de greu încât nu a putut fi ridicat de pe loc cu nici un chip. Episcopul locului, înţelegând că voia muceniţei era alta decât de a merge în Târnovo, a început a rosti la căpătâiul ei nume de cetăţi, mănăstiri şi biserici. Doar atunci când a fost pomenit numele Bisericii Domneşti din Curtea de Argeş, Filofteia a putut fi mutată din loc.

În timpul domnului Radu cel Mare (1495-1508), sfintele sale moaşte au fost aduse în Ţara Românească şi aşezate la Curtea de Argeş, în Biserica Domnească, iar mai târziu, când Neagoe Basarab a construit Mănăstirea Curtea de Argeş (1517), trupul sfintei a fost mutat acolo, loc în care se află şi astăzi. (sursă: vol. „Vieţile Sfinţilor”)

Calendar ortodox 7 decembrie 2023. Tradiții și superstiții de Sfânta Filofteia

Sfânta Filofteia este considerată, potrivit www.crestinortodox.ro, ocrotitoarea copiilor și a tinerilor, și în special a fetelor, pe care le ajută să se căsătorească și să aibă o viață liniștită. În tradiție, Sfânta Filofteia este o sora îndepărtată a Sfântului Ilie.

Astfel, ea mai este numită și „aducătoarea de ploi”. Istoria consemnează mai multe procesiuni cu moaștele Sfintei pe timp de seceta, iar tradiția spune că prin mijlocirea ei în fața lui Dumnezeu a plouat, iar roadele au fost bogate.

Racla în care se odihnesc moaștele Sfintei Filofteia a fost restaurată în anul 2004, la Monetăria Statului. S-a drapat lemnul cu catifea roșie, s-au aurit piesele din argint, s-a reaurit capacul, s-au schimbat piciorușele de sprijin, confecționate din aluminiu.

Blestemul moaștelor Sfintei Filofteia

Moaștele Sfintei Filofteia sunt întregi, într-o raclă de argint aurit. Există un blestem prin care sunt afurisiți (blestemați) cei care ar îndrăzni să înstrăineze fragmente din Sfintele Moaște:

„Cosma, Milostiv Bogin – cu mila lui Dumnezeu Arhiepiscop Mitropoliei Ungrovlahiei, fiindcă ne înștiințăm smerenia Noastră că din Sfintele Moaște ale Sfintei Mucenițe Filoteii, ce se afla în Biserica Domnească din orașul Argesu, s-ar fi risipindu în mici părticele, iată  dar, poruncim cuvioșiei tale, Arhimandrite chir Părtenie, igumen Argesului, să le pecetluiești într-un saculetu de bogasin nou, lasandu-i afara numai mâna cea dreaptă pentru sărutarea norodului. Și așa pecetluite să le așezi în sicriu.

Și să știe fieșcare să se ferească a nu cuteza să ciupească, cât de puțin din sfintele moaște, că am pus blestem asupra cui a cuteza a se atinge să ia. Într-aceasta și chip să urmezi! Și să fii blagoslovit! 1791, mai 10.” (Mitropolitul Cosma Popescu al Ungrovlahiei 1787-1792).

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page