Press "Enter" to skip to content

Când se spală rufe după înmormântare. Obiceiurile legate de acest eveniment trist

Momentul în care oamenii pierd persoanele dragi sunt extrem de triste și profunde, dar au și multe tradiții și semnificații, în țara noastră. Dacă acestea nu sunt foarte cunoscute de tineri, ei bine, bătrânii le urmează cu strictețe. Unul dintre acestea este spălarea rufelor duop înmormântare, care reprezintă un obicei profund.

  • Când au oamenii voie să spele rufe după o înmormântare
  • Obieciurile pe care bunicii noștri le-au respectat cu strictețe

Bunicii noștri respectă cu strictețe tradițiile legate de înmormântări, care sunt în strânsă legătură cu creștinismul. De cele mai multe ori, acestea ridică multe semne de întrebare, deoarece oamenii nu știu cu exacitate ce trebuie să facă și ce nu în perioada de doliu. Una dintre cele mai întâlnite curiozități este momentul în care este recomandat să spălăm rufe după o înmormântare.

Când se spală rufe după înmormântare conform obiceiului din bătrâni

Spălatul rufelor după înmormântarea cuiva drag este o tradiție și un obicei din vechi timpuri, pe care bătrânii îl respectă și în zilele noastre. Așadar, acesta se aplică în cazul celor care fac parte din familia celui care a decedat, sau sunt rude apropiate cu acesta.

Conform tradiției străvechi, oamenii au voie să spele rufe imediat după ce persoana decedată a fost înmormântată. Acest obicei are o strânsă legătură cu purificarea casei în doliu, dar și cu reînceperea unei etape noi, fără persoana care a plecat în neființă.

Însă, în sudul țări, lucrurile stau altfel. Acolo, oamenii au voie să spele rufe după nouă zile de la înmormântarea celui drag. Acest lucru se întâmplă deoarece se spune că familia îndoliată nu trebuie să ”facă lături”, așa cum i se spune apei murdare în zona respectivă. Timp de aceste 9 zile, oamenii le duc mâncare celor săraci, practică care poartă numele de ”a face pomană”.

Ce alte lucruri sunt interzise după înmormântare

România se afla pe primele locuri cu cele mai multe și respectate obiceiuri în timpul și după o înmormântare. Printre cele mai întâlnite tradiții se regăsesc cele 40 de zile de doliu, care se încheie cu o pomenire, care se face la biserică, iar oamenii duc alimente pentru enoriași. Mai mult, timp de aceste 40 zile, familia îndoliată trebuie să așeze un pahar cu apă pe pervazul geamului, deoarece în aceste zile sufletul decedat călătorește și ”i se face sete”, motiv pentru care cere apă.

O altă tradiție care acum nu mai este respectată, este cea care îi obligă pe membri familiei decedatului să se ocupe integral de organizarea evenimentului trist. Însă, din cauză că acest lucru dăunează moral persoanei aflate în suferniță, tradiția a fost înlocuită cu oamenii specializați de la pompe funebre.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page