Press "Enter" to skip to content

Care este vârsta de pensionare la femei și bărbați în România. Când se iese la pensie

În România, ca în orice altă țară, există o vârstă standard de pensionare, care variază în funcție de mai mulți factori. Aceasta este vârsta la care angajații pot opta să se pensioneze și să primească o pensie de la sistemul public de pensii.

Cu toate acestea, există posibilitatea de a ieși la pensie anticipată, la o vârstă mai mică, dacă se îndeplinesc anumite condiții, cum ar fi o vechime în muncă mai mare sau o anumită categorie de muncă (munca grea, munca în condiții deosebit de periculoase etc.).

De asemenea, există posibilitatea de a amâna pensionarea după vârsta standard și de a beneficia astfel de o pensie mai mare.

Vârsta normală de pensionare este prevăzută diferit pentru bărbați și femei, 65 de ani și, respectiv, 63 de ani pentru femei, aceasta urmând a fi egalizată, în etape, până în 2030 conform unei grile stabilite de lege și prezentată de Casa Națională de Pensii.

Potrivit Ministerului Muncii, femeile născute în 1961 vor ieși la pensie în 2023. Cele născute în perioada ianuarie – mai vor ieși la pensie în la 62 de ani, cele născute în intervalul iunie – octombrie 1961 se vor pensiona la 62 de ani și o lună, iar femeile născute în noiembrie-decembrie 1961 se vor pensiona la 62 de ani și 2 luni.

Diferite reglementări privind vârsta standard de pensionare au fost criticate pentru că încalcă principiul egalității între femei și bărbați prin crearea unor condiții diferite pentru stabilirea eligibilității la pensie pe baza apartenenței la un anumit sex.

Totodată, stagiul complet de cotizare este de 31 de ani și 9 luni pentru femei (crescând treptat până la 35 de ani până în ianuarie 20230) și 35 de ani pentru bărbați, în timp ce stagiul minim este de 15 ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

Diferența de vârstă de pensionare între femei și bărbați din România este determinată de mai mulți factori, inclusiv de factorii biologici și sociali.

Din punct de vedere biologic, femeile au o speranță de viață mai mare decât bărbații.

Pe de altă parte, din punct de vedere social, femeile sunt adesea implicate într-un mod mai intens în îngrijirea copiilor și a altor membri ai familiei, ceea ce poate duce la întreruperi mai frecvente în cariera lor și la o vechime mai mică în muncă.

În plus, femeile sunt adesea angajate în munci care sunt considerate mai puțin remunerate sau mai puțin valorizate social, ceea ce poate duce la o pensie mai mică.

Astfel, diferența de vârstă de pensionare între femei și bărbați din România se justifică prin nevoia de a compensa aceste inegalități de gen și de a asigura o protecție socială adecvată pentru toți cetățenii, scrie Comisia Europeană.

Cum se calculează vârsta de pensionare

În România, vârsta standard de pensionare este calculată în funcție de data nașterii și de vechimea în muncă a persoanei. Astfel, în general, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și de 63 de ani pentru femei, cu o vechime în muncă de minimum 15 ani.

Cu toate acestea, există posibilitatea de a ieși la pensie anticipată, la o vârstă mai mică, dacă se îndeplinesc anumite condiții. Pentru a calcula pensia, se ia în considerare venitul mediu brut realizat pe ultimii 5 ani de activitate, iar valoarea maximă a pensiei nu poate depăși 85% din acest venit.

De asemenea, se poate aplica un factor de corecție în funcție de vechimea în muncă a persoanei, astfel încât cei care au lucrat mai mulți ani pot beneficia de o pensie mai mare. De asemenea, există posibilitatea de a amâna pensionarea după vârsta standard și de a beneficia astfel de o pensie mai mare. În prezent, legislația din România permite amânarea pensiei până la vârsta de 70 de ani.

Vârsta de pensionare anticipată

Pensia anticipată poate fi acordată doar cu cel mult 5 ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare de către cei care au făcut un stagiu de cotizare cu cel puțin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare prevăzut de lege.

Vârsta de pensionare anticipată poate varia în funcție de categoria de muncă sau de vechimea în muncă a persoanei.

Persoanele care au lucrat în condiții de muncă grea pot ieși la pensie anticipată la o vârstă mai mică decât cea standard.

Persoanele care au lucrat în condiții deosebit de periculoase sau deosebit de nocive pentru sănătate pot ieși la pensie anticipată la o vârstă mai mică decât cea standard. În funcție de categoria de muncă, vârsta de pensionare anticipată poate varia.

Persoanele care au o vechime în muncă mai mare pot ieși la pensie anticipată la o vârstă mai mică decât cea standard.

În momentul în care o persoană care ieșit anticipat la pensie împlinește vârsta standard de pensionare, pensia anticipată se transformă în pensie pentru limită de vârstă și se recalculează prin valorificarea perioadelor asimilate și a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de suspendare a plății, după caz.

Vârstă pensionare militari

În sistemul pensiilor militare de stat sunt trei feluri de pensii: de serviciu, de invaliditate și de urmaș.

Pensia pentru limită de vârstă, pensia anticipată și cea anticipată parțial fac parte din pensia de serviciu.

Pensia pentru limită de vârstă poate fi obținută de militari când ajung la vârsta standard de pensionare și dacă au vechimea necesară, în timp ce pensia anticipată și anticipată parțială permite ieșirea la pensie înainte de atingerea vârstei de pensionare.

Vârsta standard de pensionare pentru militari este de 60 de ani și aceștia trebuie să îndeplinească și vechimea efectivă de cel puțin 25 de ani, dintre care 15 să fie vechimea în serviciu.

De menționat că prin lege s-a stabilit că militarii și polițiștii nu se pot pensiona înainte de vârsta de 45 de ani, chiar dacă și-au îndeplinit vechimea în muncă.

Pensiile militare se numesc pensii speciale și sunt calculate altfel decât pensiile de stat. Pensiile speciale rămân un subiect controversat în România, având în vedere sumele enorme pe care unii le primesc. În acest moment, se așteaptă o reformă a pensiilor, astfel încât impactul bugetar să scadă, conform așteptărilor și precizărilor din PNRR.

Vârstă pensionare polițiști

Polițiștii se pot pensiona dacă ating vârsta standard de pensionare pentru limita de vârstă de 60 de ani. Atingerea se realizează prin creșterea vârstelor standard de pensionare, potrivit Casei de Pensii Sectoriale a MAI.

„La împlinirea vârstei standard de pensionare, pensia de serviciu anticipată parţială devine pensie de serviciu pentru limită de vârstă, iar cuantumul pensiei militare se recalculează prin raportare la vechimea cumulată calculată la data trecerii în rezervă ori a încetării raporturilor de serviciu (art. 18)”, scrie în lege.

Legea pensiilor speciale a lăsat aceeași vârsta de pensionare, iar stagiile de cotizare nu există, pentru că ei nu virează contribuții de asigurări sociale.

În cazul diplomaților și consulilor, există posibilitatea pensionării la 60 de ani, odată ce s-a atins vechimea de 15 ani. În viitor, vârsta va urca la cea prevăzută pentru pensiile obișnuite, respectiv 65 pentru bărbați și 63 pentru femei.

Cât despre piloții civili, piloții instructori de avioane, însoțitorii de bord/membri ai echipajului de cabină cu licență sau atestat de membru al echipajului de cabină, parașutiștii sau personalul de inspecție în zbor, aceștia se vor putea pensiona după 20 de ani de activitate, dacă doar dacă au împlinit vârsta de 52 de ani, în loc de 50, cum spunea vechea lege.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page