Press "Enter" to skip to content

Care sunt salariile preoților din România. Cât câștigă un arhiepiscop. Suma e uriașă

Potrivit unui studiu realizat de specialişti din România, job-ul de preot este unul dintre cele mai căutate locuri de muncă din țara noastră. Salariul celui care practică această profesie poate ajunge la sume impresionante în anul 2023, așa că tot mai mulți tineri par că vor să aleagă această meserie.

  • Cât câștigă un preot în România
  • Ce salarii au slujitorii lui Dumnezeu
  • Suma pe care o primește un arhiepiscop, lunar, e uriașă

Greva profesorilor mărește și salariile preoților pentru că, odată cu majorarea veniturilor cadrelor didactice, vor crește și salariile preoților. Haideți să vedem cât câștigă un preot în România, dar și care este salariul unui arhiepiscop.

Care sunt salariile preoților din România

În prezent, în funcție de pregătirea și de vechimea preoților, salariile pornesc de la puțin peste 1.100 de lei și ajung la până peste 3.000 de lei. Așadar, un preot gradul I cu studii superioare câltigă 3.040 de lei, unul debutant cu studii superioare – 2.261 de lei, în timp ce un preot debutant cu studii medii va primi 1.144 de lei.

Potrivit legii, veniturile preoților sunt calculate astfel încât să reprezinte 65% din salariile de bază stabilite pentru cadrele didactice, ceea ce înseamnă că, odată cu majorarea salariilor profesorilor, și preoții vor primi bani mai mulți.

Dacă vorbim însă despre funcțiile de șefi ai bisericii, am putea spune că aceștia câștigă sume uriașe dacă ar fi să facem o comparație cu salariul minim pe economie. Patriarhul Daniel, cel care ocupă cea mai înaltă funcţie din cadrul Bisericii Ortodoxe Române, câștigă aproximativ 23.000 de lei lunar.

Din ce bani sunt plătite salariile preoților

Preoții din România sunt plătiți din banii obţinuţi de la bugetul de stat.

În prezent se estimează că în România există peste 20.000 de persoane, preoţi şi nu numai, care primesc salariu de la stat prin intermediul unui cult religios.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page