Press "Enter" to skip to content

Carne de porc de Crăciun. Care este cea mai avantajoasă variantă, kilogramul în viu de la țărani sau produsele din magazine

După ce autoritățile au anunțat că țăranii sunt liberi să-și vândă porcii crescuți în gopodărie a explodat oferta.

Vestea bună este că prețul este cam același de anul trecut: 16 lei kilogramul în viu. Sună tentant, dacă aruncăm un ochi în băcănii și carmangerii. Cu o condiție: să te pricepi să prepari porcul. În plus și acasă se adaugă unele cheltuieli.

Suntem în post, dar ne lasă gura apă când ne uităm în galantare, prin băcănii și carmangerii.

Lista de cumpărături pentru Crăciun conține tot ce se poate prepara dintr-un porc de 150 de kilograme. Pe lângă carne de mai multe feluri, avem șorici, slănină, cotlet, pulpă, ceafă, coaste, ciolan afumat, cârnați, caltaboși, pastramă sau jambon.

Un calcul arată că, luate din magazin, ar costa între 2.300 și 4.200 de lei, la prețuri medii ce variază în funcție de profilul băcăniei sau al carmangeriei. Produse medii sau de lux. Există însă și altă variantă. Porcul cumpărat în viu.

Adrian Măgureanu, măcelar: „Sunt cam un 30-40% care doresc să ia și carcasă, să le-o pregătesc eu sau să și-o pregătească acasă”.

Autoritățile sanitar veterinare le dau voie țăranilor să vândă porcii crescuți în gospodărie. Oamenii au lansat deja ofertele, iar prețul este de circa 16 lei kilogramul în viu. Asta înseamnă 2.400 de lei un exemplar frumos de 150 de kilograme.

40 de kilograme se pierd din start, la tăiere, dar rămâne carne destulă pentru tot soiul de preparate. Însă este bine de știut că și acasă prepararea crește prețul produsului. Scăzând manopera, tot mai rămân costurile cu gazul, electricitatea, lemul pentru afumat dar și cu diverse alte ingrediente.

Adrian Kovacs, bucătar: „Cantitățile scad foarte mult, pentru că noi le ținem la sare, după aia le ținem la zvântat și după le afumăm.”

Ioana Firfirică din Argeș are și ea porci la vânzare și își laudă marfa.

Ioana Firfirică, crescător de porci: E crescut cu boabe, îi pun și floarea soarelui, grâu și tărâțe. Eu nu cumpăr carne și acuma mai am cârnați de anul trecut, vreo două pachete, că acum țin post.”

Totuși, că să poată vinde porcii, țăranii trebuie să cheme întâi un veterinar, care să-i examineze și să confirme că sunt sănătoși.

Gheorghe Deaconu, tehnician veterinar: „Eu zic că e mult mai bun, că nu se compară carnea de porc din import precum carnea porcului nostru, de la țară, e mult mai bună, mult mai gustoasă, șoriciul mult mai bun.”

Porcii din gospodărie trebuie înregistrați în registrul agricol al primăriei pe raza căreia se află exploatația.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page