Press "Enter" to skip to content

Carnea de miel se vinde mult mai ieftin la producători. Vezi care este prețul

Cine vrea miel ieftin să bată-n poarta fermei – îndemnul vine chiar de la Ministrul Agriculturii care a aflat că animalul în viu se vinde, la producător, cu 15 lei kilogramul. Cumpărătorilor nu le surâde ideea unui drum în plus din vreme ce abatoarele de sacrificare nu se găsesc la colț de stradă.

Cu 75 de lei se vindea, acum o săptămână, kilogramul de miel la o măcelărie din Brăila.

Vina nu e însă a comerciantului, ci a cumpărătorului, crede Ministrul Agriculturii. Cine nu e dispus să plătească atât are cale liberă să ia mielul viu, direct din fermă

În piețe mielul costă de 4 ori mai mult decât la poarta fermei

Adrian Chesnoiu, Ministrul Agriculturii: „Prețul minim pe care l-am constatat la comercializarea cărnii de miel a fost de 15 lei pe Kg și așa cum a prezentat și presa prețuri de 45-50 de lei chiar mai mult ajuns la raft, dar trebuie să avem în vedere acele verigi intermediare în lanțul de aprovizionare.”

În piețele din Capitală, mielul costă de 4 ori mai mult decât la poarta fermei. De ce, ne explică unul dintre comercianți:

„17 lei ăia de care spune domnul ministru e în viu… el scade jumătate la tăiere. Asta înseamnă un 35 de lei plecat de la danșii. Apoi abatorizare, abatorizarea include prestări servicii și costurie cresc.”

Clienții nu se înghesuie să cumpere mieii vii

Miei vii nu vrea nimeni, spune Dorel, un fermier din Vaslui care-și taie animalele la abator. Zilele acestea are de vânzare cam 150 de bucăți, însă clienții nu se înghesuie să cumpere carnea netranșată, așa că abia a reușit să vândă șapte.

Sorin Neamțu, fermier: „Vine omul, cumpără un kilogram, două de carne, nu mai cumpără mielul întreg, trebuie să te chinui să-l secționezi, să-l tai.”

Una peste alta, autoritățile ne sfătuiesc să avem grijă de unde cumpărăm mielul de Paște. De pildă, într-o piață din București, în loc să fie ținut în vitrinele frigorifice, carnea stă pe tăvi neacoperite și oricine o poate atinge.

Autoritățile înmulțesc controalele, dar în zadar. Până acum au aplicat amenzi în valoare de 50.000 de lei celor care comercializează alimentele în condiții improprii.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page