Press "Enter" to skip to content

Cât zahăr se pune la cozonac. Greșeala pe care o fac multe gospodine

Cât zahăr se pune la cozonac. În primul rând, nu faceți greșeala să puneți mai mult zahăr decât este prevăzut în reţetă, aluatul scade, așa că nu va mai crește cum vă așteptați.

Cât zahăr se pune la cozonac pentru ca acesta să iasă așa cum vă doriți. Ne aflăm în perioada postului, iar peste aproape două săptămâni, pe 24 aprilie, vom sărbători Paștele. An de an, cozonacul este preparatul nelipsit de pe mesele românilor. Fie că îl pregătesc în casă sau pur și simplu îl cumpără din magazin, cozonacul este vedeta acestei sărbători. Puteți afla câteva trucuri despre modul de preparare și veți afla greșeala pe care o fac multe gospodine.

Cât zahăr se pune la cozonac, pentru ca acesta să nu fie prea dulce

Înainte de a obține aluatul fraged și pufos, trebuie să ții cont de cantitatea ingredientelor pe care le folosiți. Dacă nu păstrați măsura esențială, cozonacul ar putea să nu iasă așa cum vă doreați. Aluatul obținut se pune în tava de cozonac, tapetată cu hârtie de copt sau unsă cu ulei. 

În primul rând, nu faceți greșeala să puneți mai mult zahăr decât este prevăzut în reţetă, aluatul scade, așa că nu va mai crește cum vă așteptați. În general, se pun 250 de grame de zahăr la 1 kilogram de făină.  

Pentru aluat:

– puneți drojdia cu laptele călduț și două linguri de zahăr să dospească.

-Într-un alt vas, puneți făina și adăugați, în mijlocul ei, maiaua din drojdie.

– Întindeți apoi astfel încât să obțineți o foaie cât se poate de subțire.

Într-un lighean mai mare se pune făina amestecata cu drojdia uscată. Cât stau la crescut, nu deschideţi geamul sau uşa, pentru că trebuie să stea la căldură.

Cât zahăr se pune la cozonac. Rețeta cu rahat și nucă

Ingrediente:

 • 1 kg făină
 • 250 g de zahăr
 • 7 ouă
 • 70 gr drojdie
 • 500 ml lapte
 • 125 ml ulei
 • 125 g unt
 • nuci
 • 100 grame rahat

Mod de preparare cozonac pufos cu rahat și nucă

Puneți laptele pe foc, apoi dizolvați în el zahărul, esenţa de vanilie.

Un sfat important este acela că, înainte cu o seară, de a prepara cozonacul, lăsați aluatul obținut din ouă, făină și drojdie, la dospit.

În aluaturile frământate, sarea nu se pune doar pentru gust, ci și pentru textura pufoasă. Acoperiti cele sase bucati de aluat (de care aveți nevoie pentru a împleti cozonacul) cu folie de plastic cât lucrati, altfel se usucă. Adăugați nucile și rahatul,  și așezați aluatul în forma pentru cozonac, în care puneți hartie de copt.

Apoi, se prepară maiaua din drojdie:

2 linguri de făină și 50 de zahăr. Cât timp aluatul de cozonac este la dospit, pregătiți umplutura pentru cozonac.

Sfat:

Puteți adăuga și puțină făină, pentru un început de aluat corespunzător. Cozonacul va fi mai pufos dacă o cernem. Drojdia o amestecăm cu o linguriţă de zahăr. Aluatul se acoperă şi se pune la dospit lângă aragaz sau o sursă de căldură. Apoi, băgați aluatul la cuptor.

Ce trebuie să faci când nu crește aluatul de cozonac

Este foarte important ca făina să fie bine uscată, caldă, să se cearnă 2-3 zile la rând. Aceasta trebuie să fie ținută la cald înainte de frământare.

Evită să pui multă drojdie în aluat. Dacă faci asta, cozonacul se zborșește și miroase a acru. Verifică și termenul de valabilitate. Este extrem de importante. Altfel, riști să strici rețeta.

Nu frămânți destul aluatul de cozonac

 • Aluatul pentru cozonac pufos care se desface șuvițe trebuie frământat de trei ori, cu pauze de câte 30 de minute.
 • 40-50 de minute – prima frământare.
 • 5-10 minute – a doua frământare.
 • După fiecare frământare, trântește ușor aluatul în vas sau pe masă, de 20 de ori.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page