Press "Enter" to skip to content

Ce români vor primi iodura de potasiu de la medicul de familie. Rafila: „Pastilele trebuie să fie în posesia populației”

Alexandru Rafila a anunțat că, de săptămâna viitoare, începe distribuția pastilelor de iod. Ministrul Sănătății a precizat ce categorie de români va primi iodura de potasiu, dar și faptul că aceste pastile nu trebuie administrate preventiv, ci doar la recomandarea medicului de familie.

Săptămâna aceasta va avea loc o campanie de informare, iar de săptămâna viitoare va începe distribuția pastilelor de iod, a spus, luni, ministrul Alexandru Rafila, într-o conferință de presă.

Întrebat în cadrul conferinței de presă de la Ploiești de ce a luat decizia de a împărți pastile de iod populației, Rafila a spus că totul este legat de războiul din Ucraina.

„E o problemă legată de contextual actual. Vedeți că în vecinătatea granițelor României se desfășoară un conflict armat. Există și o memorie colectivă legată de incidentul care a avut loc în anul 1986 pe teritoriul Ucrainei și este normal ca autoritățile de sănătate publică să reacționeze rapid și să găsească o soluție pentru orice incident ar apărea legat de zona aceasta nucleară, fără să îngrijorăm în vreun fel lumea, nu avem de ce să facem acest lucru, dar trebuie să asigurăm populației unul dintre elementele care fac sau reduc impactul unui posibil incident. Unul dintre ele este această prevenție, care nu se administrează decât în orele care urmează unui astfel de accident, doar la recomandarea autorităților de sănătate publică”, a declarat ministrul Sănătății.

Ce români vor primi iodura de potasiu

Rafila a precizat că tabletele de iod se administrează, în principiu, persoanelor de până la 40 de ani.

„Pastilele trebuie să fie în posesia populației. Săptămâna aceasta facem campanie de informare, începând de săptămâna viitoare, distribuția la toți cei care sunt eligibili, în principiu populația până la vârsta de 40 de ani”, a mai spus Rafila, potrivit Mediafax.

27 de milioane de comprimate de iodură de potasiu au ajuns, săptămâna trecută, la direcțiile de sănătate publică, iar ultima cantitate este în curs de livrare.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page