Press "Enter" to skip to content

Cum păcălesc românii automatele de reciclare și iau bani şi pe sticlele care nu sunt în program

Inventivi din fire, românii au descoperit metoda de a obține bani din reciclarea ambalajelor, chiar și atunci când aceste sticle nu sunt parte din Sistemul Garanție-Returnare (SGR). Trucul funcționează, scrie Libertatea, care l-a și testat, dar nu va mai putea fi exploatat mult timp.

Se știe că la achizițiile de sticlă de plastic, doză de aluminiu sau sticlă de sticlă din orice magazin, se plătește o garanție de 50 de bani, dacă produsele poartă logo-ul SGR.

Dar comercianții mai au încă la vânzare și produse ale căror ambalaje nu au respectivul logo, pentru care cumpărătorilor nu li se percepe garanția de 50 de bani și care, teoretic, nu pot fi returnate la automatele din magazine. 

Un videoclip postat pe TikTok de un internaut arată însă că sistemul poate fi păcălit cu un truc. Utilizatorul a demonstrat că poate primi un voucher de 50 de bani cu o sticlă de plastic ce nu conține logoul SGR, printând un alt cod de bare pe care l-a lipit peste cel existent.

Jurnaliștii de la Libertatea au confirmat trucul printr-un experiment în care au folosit o sticlă de plastic ce nu avea logoul SGR (deci nu li s-a oprit garanția la achiziționarea produsului respectiv). Au xeroxat și ei un cod de bare al unui produs cu logo și l-au lipit peste codul de bare inițial. Au introdus sticla de plastic într-un  aparat al Sistemului Garanție-Returnare, iar aceasta a acceptat-o fără probleme.

Metoda va mai funcționa doar până pe 30 iunie, dată până la care mai circulă ambele tipuri de ambalaje, cu sigla SGR, adică purtătoare de garanție, și fără siglă SGR, pentru care nu se percepe garanție, urmând ca sticlele neeligibile în program să fie fi eliminate, precizează sursa citată.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page