Press "Enter" to skip to content

Cum se scrie corect: chiuvetă sau ghiuvetă? Greșeala întâlnită cel mai des în limba română

Limba română este una dintre cele mai complexe limbi din întreaga lume, cu toată că nouă, românilor, ni se pare extrem de ușor să o vorbim. Însă, se pare că nu întotdeauna este așa. Astfel, că, unele cuvinte le pun chiar și nativilor probleme, în unele cazuri. Așa se întâmplă și în cazul cuvântului „chiuvetă” / „ghiuvetă”. Cum se scrie corect acest cuvânt, de fapt.

  • Cum se scrie corect: chiuvetă sau ghiuvetă?
  • Cea mai des întâlnită greșeală din limba română

În limba română există foarte de multe cuvinte care sunt utilizate de cele mai multe ori sub o formă eronată. Așa este și în cazul cuvântului ghiuvetă / chiuvetă.

Cum se scrie corect: chiuvetă sau ghiuvetă?

Fiind una dintre cele mai întâlnire greșeli din limba română, este momentul ca toți cei ce îl folosesc să știe cum se scrie corect. Astfel că, forma corectă de pronunție și scriere pentru acest termen este chiuvetă.

Forma ghiuvetă a intrat în argoul limbii române datorită faptului că este un termen utilizat destul de des. Chiar dacă este incorect din punct de vedere gramatical, forma ghiuvetă este întâlnită din ce în ce mai des mai ales în limba vorbită.

Conform DEX, Chiuvetă – Vas de porţelan, de faianţă sau de metal smălţuit prevăzut cu o gură de scurgere, fixat în perete dedesubtul unui robinet de apă şi folosit la spălat.

Cu toate acestea, originea cuvântului ghiuvetă este necunoscută, nefiind ca multe alte situații similare originară dintr-un regionalism.

Cum se scrie corect: uite-te sau uită-te?

O altă greșeală des întâlnită în limba română este verbul „a se uita”.

Trebuie să specificăm clar că „a se uita” nu înseamnă același lucru cu „a uita”. Astfel că, aceste verbe având înțelesuri complet diferite în limba română. Mai exact, verbul „a (se) uită” înseamnă „a privi”, în timp ce „a uită înseamnă „a nu ține minte”.

Cu toate acestea, aceste trebuie să spunem că aceste forme sunt folosite în contexte diferite și au sensuri diferite.

Astfel că, „uită-te” este formă corectă și se folosește pentru a indică faptul că cineva trebuie să privească sau să observe ceva, această fiind și forma corectă a verbului „a se uita”.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page