Press "Enter" to skip to content

De ce este bine să te speli pe față cu apă dintr-un bol cu un ban și un ou roșu. Tradiția respectată în prima zi de Paște

Românii cunosc o mulțime de tradiții și obiceiuri din bătrâni care se fac și astăzi în anumite zile din an. Însă, pentru că ne mai despart doar câteva zile de Sfintele Sărbători Pascale, cei superstițioși respectă o tradiție ce se face în prima zi de Paște. De ce este bine să te speli pe față cu apă dintr-un bol cu un ban și un ou roșu.

  • De ce este bine să te speli pe față cu apă dintr-un bol cu un ban și un ou roșu
  • Tradiția respectată în prima zi de Paște

În acest fel, în dimineaţa primei zile de Paşte, credincioşii pun într-un vas cu apă un ou roşu sfinţit în Noaptea Învierii, dar şi un ban. Se spune că cei care se spală pe faţă cu acea apă vor fi plini de sănătate iar, în plus, vor avea belşug în case.

Tradiția respectată în prima zi de Paște

Românii păstrează și astăzi vechiile tradiții pe care le cunosc din bătrâni. Un vechi obicei care se mai păstrează şi azi în judeţul Galaţi, în prima zi de Paşte, este spălarea feţei cu apa în care s-au pus un ou roşu, unul alb şi un bănuţ.

Așadar, se spune că cei care respectă tradiţia spun că astfel se purifică şi au parte de sănătate şi noroc pe parcursul întregului an.

În prima zi de Paşte, după slujba de Înviere, oamenii duc la biserică, pentru a fi sfinţite, produse specifice, cozonac, pască şi ouă roşii. După ce sunt sfinţite, credincioşii iau anafura şi apoi pleacă la cimitir. Acolo se aprind lumânări, iar lucrurile sfinţite se dau de pomană. Nu se mânăncă imediat pentru că trebuie duse acasă, acolo sunt alte ritualuri.”, a spus Eugenia Notărescu, şeful Serviciului Cercetare din cadrul Centrului Cultural Dunărea de Jos din Galaţi.

Cum se face ritualul cu ouăle şi bănuţul în apă

Pentru a face acest ritual, înainte de masa de Paşte, ouăle sfinţite se pun într-un vas cu apă, împreună cu un bănuţ. Acest obicei din bătrâni presupune spălarea feţei cu această apă.

Conform tradiţiei, acasă, înainte de masă, este un alt ritual, spălarea feţei cu apă în care s-a pus un ou roşu, unul alb şi un bănuţ. Primul se spăla pe faţă cel mai bătrân din familie, bunicul, apoi ceilalţi, la final copiii pot lua bănuţul.

Înainte de a se spăla pe faţă, bunica îi sărută mâna bunicului, apoi pe rând toţi sărută mână bunicilor, este o ierarhie strictă care are legătură cu iertarea şi respectul pentru cei mai în vârstă. Şi eu fac la fel, aşa am învăţat, aşa o să fac în continuare.”, a spus precizat Paul Buţa.

Ce rol are bănuţul pus în apa cu ouăle

În acest fel, ouăle, banul şi apa în care acestea se pun au semnificaţii bine înrădăcinate în mentalul credincioşilor.

Oul alb din apa pentru spălat simbolizează curăţenia sufletului, oul roşu are legătură cu roşeaţa din obraji care înseamnă sănătate, iar bănuţul aduce belşug şi noroc. De aceea, după ce se spălau pe faţă, cojile de ouă nu se aruncau, erau duse într-o altă apă ca să curgă, să ajungă la blajini, la morţi.”, a mai spus, recent, Paul Buţa.

Acest ritual se mai păstrează în zilele noastre. El se întâlnește chiar şi la persoane care locuiesc la oraş, nu doar în la sat.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page