Press "Enter" to skip to content

De ce nu este recomandat să pupi icoanele. Părintele Calistrat: „Nu e un gest de credinţă superautentică”. Ce boli poţi lua

Pupatul icoanelor este o practică obişnuită a credincioşilor atunci când intră într-o biserică. Acest gest este precedat de închinat. Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni nu recomandă, însă, pupatul icoanei, iar motivul nu este, aşa cum s-ar putea crede, vreo boală ce ar putea fi contractată de pe sticla sau de pe lemnul obiectului de cult.

Părintele Calistrat atrage atenţia asupra faptului că pupatul icoanei vine aproape întotdeauna la pachet cu urme de salivă lasate pe sticla sau pe lemnul icoanei. Deşi mulţi specialişti în sănătate susţin că acest gest este sursa mai multor boli, duhovnicul nu vorbeşte despre pericolul asupra sănătăţii, ci despre pericolul asupra integrităţii icoanelor.

Părintele Calistrat, despre pupatul icoanelor: „Saliva descompune compoziţia chimică a culorii”

Mai exact, dacă icoana este din lemn, substanţele chimice conţinute de salivă pot, în timp, să afecteze compoziţia chimică a culorilor de pe obiectele de cult.

La Sf Cuvioasă Parascheva mi s-a întâmplat o dată o chestiune inexplicabilă. Nu-s nici înaintevăzător, nici nu mut munţii cu rugăciunea, dar punând mâna pe Sfânta, mai mult din curiozitate, cum stau mâinile una peste cealaltă, eu am pus mâna şi am simţit fierbinte cum ai pune ca pe un reşou.

Am tras mâna, persoana de lângă mine a văzut, nu şi-a dat seama, eu mi-am făcut cruce, m-am făcut că n-am observat, am atins cu fruntea racla de argint şi mi s-a părut tot caldă şi de atunci niciodată când mă închin la Sfânta nu pun mâna sau nu ating. Iau fesul din cap, ating de raclă şi de mâna Sfintei şi-l pun în cap şi e ca şi cum m-am atins de Sfintele moaşte.

Acelaşi lucru îl fac şi cu icoanele. Ating fruntea uşor. Mi se pare un act de prea multă pietate să stai tu să-ţi laşi rujul pe sticla de la icoană sau să descompui cu saliva ta compoziţia chimică a culorii din care este făcută. Nu este niciun gest de credinţă superautentică sau un gest de credinţă mai sfântă decât al altuia sau mai neonişnuit dacă ai atins cu mâna marginea icoanei şi ai dus la gură, e ca şi cum ai sărutat icoana. Noi căutăm scandal din nimic, ne place să ne isterizăm”, este de părere părintele Calistrat de la Mănăstirea Vlădiceni

Ce boli poţi lua dacă pupi icoanele

Un medic de familie spune că pupatul icoanei nu este atât de periculos dacă laşi să treacă puţin timp de la momentul în care persoana din faţa ta a pupat respectivul obiect de cult. Timpul ideal ar fi de câteva minute.

Condiția esențială este cât de rapid este contactul cu icoană după o altă persoană. Lucrurile nu mai sunt așa periculoase dacă trec câteva minute. Depinde de cantitatea de salivă lăsată acolo”, a declarat Daniela Veliscu, medic de familie, potrivit opiniatimisoarei.ro

Specialistul enumeră şi bolile care pot fi luate prin sărutatul icoanei. Este important ca acestea să fie depistate şi tratate în faze incipiente pentru a nu se agrava.

Candidoză, streptococ, stafilococ. Pot fi îngrijorătoare dacă nu sunt tratate prompt. Nu sunt lucruri foarte grave, dar sunt lucruri care trebuie tratate în momentul în care apar. Pentru cei care merg la biserică, să se protejeze de așa ceva, să evite totuși contactul direct cu icoană, cu sticlă”, mai spune medicul.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page