Press "Enter" to skip to content

De ce s-a prabusit elicopterul care a plecat in cautarea avionului MIG disparut deasupra Dobrogei! Sapte militari si-au pierdut viata

Tragedie in Romania. O aeronavă Mig 21 LanceR din dotarea Bazei 86 Aeriene, care executa o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei, a pierdut legătura radio cu turnul de control și, la scurt timp, s-a prăbușit. Ulterior, a fost raportată și prăbușirea elicopterului plecat în căutarea epavei. 

Potrivit gandul.info, surse militare au declarat că ridicarea unui elicopter pe o astfel de vreme și pe timp de noapte este extrem de riscantă. Potrivit unor surse din MApN, cel mai probabil, una dintre cauzele accidentului aviatic este situația meteo nefavorabilă. Pilotul raportase condiții de vreme rea și primise ordin să se întoarcă la bază.

Salvatorii veniți la locul tragediei aviatice s-au îndreptat spre zona indicată, iar epava elicopterului a fost găsită. Toți cei șapte militari au murit. Căutările continuă însă la sol, pentru a-l găsi pe pilotul avionului de luptă.

În plus, potrivit surselor mai sus citate, atât elecopterul, cât și avionul MIG, nu aveau la bord armament.

„O aeronavă MiG 21 LanceR din dotarea Bazei 86 Aeriene, care executa o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei, a pierdut legătura radio cu turnul de control, iar astăzi, la ora 20.03, a dispărut de pe radar, într-o zonă cuprinsă între localitățile Cogealac si Gura Dobrogei”, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării.

Aeronava decolase de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, în jurul orei 19.50.

Sapte militari si-au pierdut viata

Sapte militari din Armata Română si-au pierdut viata aseara într-o operațiune de căutare a unui avion MiG-21 care nu a mai fost văzut pe radar. La scurt timp, elicopterul care a plecat în căutarea aeronavei s-a prăbușit, iar în urma accidentului toate persoanele aflate la bord au murit.

Pe lângă cei cinci membrii ai echipajului comunicați inițial, la bordul elicopterului au mai urcat și doi salvatori pe mare din cadrul Forțelor Navale Române.

Cei șapte membrii aflați la bordul elicopterului aveau vârsta cuprinsă între 27 și 53 de ani, mulți dintre ei fiind căsătoriți, cu copii, dar și cu multe ore de zbor la activ în ceea ce privește domeniul aviatic.

”Suntem alături de familiile colegilor noștri. În accidentul aviatic în care a fost implicat elicopterul IAR 330-Puma, miercuri, 2 martie, şi-au pierdut viaţa 7 militari. Pe lângă cei cinci membri ai echipajului comunicați inițial, urcaseră la bord și doi salvatori pe mare din cadrul Forțelor Navale Române

  • Locotenent-comandor Bogdan Florin, pilot, în vârstă de 41 de ani, angajat din anul 2003, avea la activ peste 1500 de ore de zbor, era căsătorit şi avea trei copii.
  • Locotenent Pătrașcu Sorin, copilot, în vârstă de 27 de ani, angajat din anul 2016, avea 500 de ore de zbor, necăsătorit.
  • Maistrul militar Banu Gelu, angajat din anul 1993 în vârstă de 53 de ani, avea la activ peste 1700 de ore de zbor, era căsătorit şi avea doi copii.
  • Caporal Lateș Cătălin, operator căutare salvare, 29 de ani, angajat din 2021, căsătorit și avea doi copii.
  • Sergent Marinescu Ionuț, personal de însoțire medico-sanitar, 44 de ani, angajat din 2021, căsătorit, un copil.
  • Maistru militar cls I Carp Vlad, 39 de ani, scafandru marin, salvator pe mare, căsătorit, un copil.
  • Maistru militar cls II Bosoi Sergiu, 37 de ani, scafandru marin, salvator pe mare, angajat din 2005.

Reamintim că elicopterul militar, tip IAR 330-Puma al Bazei 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, decolase de urgență în misiune de căutare-salvare a pilotului aeronavei MiG 21 LanceR. Elicopterul a pierdut legătura radio cu baza în jurul orei 20.44 şi s-a prăbuşit în zona localității Gura Dobrogei, județul Constanța, la aproximativ 11 km de aerodrom.

Operațiunile de căutare –salvare a pilotului aeronavei MiG 21 LanceR sunt încă în desfășurare.

Ministrul apărării naţionale și șeful Statului Major al Apărării îşi exprimă profundul regret pentru tragicul eveniment şi sunt alături de familiile militarilor”, a anunțat Ministerul Apărării Naționale pe Facebook.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page