Press "Enter" to skip to content

Doliu național: A murit un geniu al țării noastre! Toată România îl plânge

România toată plânge acum! Un mare nume s-a stins din viaţă. Din păcate, munca lui de zeci de ani a fost prea puţin recunoscută şi apreciată de către autorităţi. Generaţii întregi de tineri care au lucrat cu el îi vor duce însă moştenirea mai departe.

Este doliu uriaş în România!

Unul dintre cei mai mari profesori şi fizicieni din România s-a stins din viaţă

Unul dintre cei mai mari profesori din România a încetat din viaţă. Este vorba despre Adrian Dafinei a fost doctor în fizică și profesor universitar.

A fost mentorul din spatele rezultatelor remarcabile din ultimii 25 de ani obţinute de elevii români la olimpiadele şi concursurile internaţionale de fizică.

România a devenit ”o forță mondială a olimpiadelor de fizică și a adus-o pe primul loc în clasamentul european”, graţie muncii depuse de prof. Adrian Dafinei şi de elevii săi, notează jurnalistul Doru Buşcu pentru Cațavencii.

Fizicianul era membru permanent în consiliile de conducere ale Olimpiadei Internaționale de Fizică, Olimpiadei Internaționale de Fizică a Țărilor din Asia și Olimpiadei Europene de Fizică.

„Adrian Dafinei nu a fost doar un strălucit profesor și antrenor, ci și un mentor, un cultivator subtil de talente, un constructor de caractere și un maestru al selecției finale, înainte de competiții.

Munca lui a fost recunoscută în forurile internaționale, el fiind membru permanent în consiliile de conducere ale Olimpiadei Internaționale de Fizică, Olimpiadei Internaționale de Fizică a Țărilor din Asia și Olimpiadei Europene de Fizică”, mai transmite sursa citată.

Adrian Dafinei a știut să șlefuiască elevii supradotați, să le hrănească inteligența cu infinită grijă

Din păcate, opera şi munca pe care a depus-o în România în calitate de profesor universitar nu au fost recunoscute de autorităţi. Însă tinerii sclipitori pe care i-a ghidat de-a lungul carierei sale vor fi adevărata sa moştenire.

„Prestigiul lui personal s-a răsfrînt mereu și asupra României, care a fost invitată să participe la noi și noi concursuri internaționale, unde elevii și-au putut demonstra valoarea.

Adrian Dafinei a știut să șlefuiască elevii supradotați, să pătrundă în mintea lor complexă și fragilă și să le hrănească inteligența cu infinită grijă. Pentru acești copii a fost mult mai mult decît un profesor, a fost un model spiritual și un tovarăș de luptă.

A luptat alături de ei, în comisiile internaționale de corectare, pentru fiecare punct, pentru fiecare frîntură de idee, pentru fiecare sclipire și ezitare din lucrările elevilor săi.

Profesorul Adrian Dafinei a fost soț, tată, bunic și un om copleșit de propria sa umanitate.

Opera și meritele lui sînt azi ignorate de autorități. Dar sute de adolescenți și de tineri sclipitori le poartă în minte și în inimă, ca pe o flacără călăuzitoare”, mai scrie Doru Buşcu.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page