Press "Enter" to skip to content

Greșeala uriașă pe care o fac șoferii. Este interzis să circuli așa pe șoselele din România! Amenzile sunt uriașe

Există o serie de obligații pe care șoferii trebuie să le respecte în mod special pe timp de iarnă. Nerespectarea acestor reguli va duce la scancționarea automată a șoferilor.

Conform acestei reguli, șoferiii auto sunt susceptibili de a primi amenzi pe loc! Pe lângă obligativitatea montării anvelopelor de iarnă, șoferii trebuie să respecte și o altă cerință esențială.

Șoferii auto care nu își curăță corespunzător vehiculul de zăpadă se expun riscului de a fi sancționați de către Poliția Rutieră. Aceștia pot primi o amendă în valoare de 430 de lei dacă sunt surprinși circulând cu autovehiculul acoperit de zăpadă.

Mașinile încărcate cu zăpadă reprezintă o amenințare reală pentru ceilalți participanți la trafic, deoarece bucățile de gheață pot cădea de pe plafon sau de pe lunetă, punând în pericol viețile altor persoane.Pe lângă aceasta, conducătorii auto nu au voie să circule cu autovehicule murdare. Geamurile murdare pot afecta semnificativ vizibilitatea în trafic, iar praful, noroiul, zăpada sau gheața pot obstrucționa vederea, generând pericole atât pentru șofer, cât și pentru ceilalți participanți la trafic.

Un alt aspect important este faptul că o mașină curată consumă mai puțin combustibil decât una murdară. Curățarea vehiculului poate reduce consumul de combustibil cu până la 10%, datorită îmbunătățirii aerodinamicii și reducerii frecării.

Conform obligațiilor legale, șoferii au responsabilitatea de a menține permanent curate parbrizul, luneta și geamurile laterale ale vehiculului lor. Nerespectarea acestei reguli poate atrage amenzi cuprinse între 870 de lei și 1.160 de lei. Este important de menționat că legea din România nu precizează gradul de curățenie al geamurilor, lăsând la latitudinea polițistului decizia de a aplica sau nu o amendă.

În acest context, Titi Aur, fost pilot de raliuri și specialist în conducere defensivă, îndeamnă conducătorii auto să evite circulația cu mașini murdare, nu doar pentru a evita amenzi, ci și pentru a preveni potențiale accidente rutiere.

„Sunt tot felul de soluții, inclusiv pentru parbriz, ca să plece apa de pe el. O mașină, cu cât este mai lustruită și mai curată, cu atât are frecarea mai mică. Frecarea este un element care influențează consumul. Dacă este murdară, frecarea e mai mare.

A întreține mașina, înseamnă și latura estetică, dar înseamnă și că vopseaua va rezista mai mult, va fi mai lucioasă și mai frumoasă și vom consuma mai puțin. Pe cale de consecință, mașina va merge mai repede”, a spus el într-un interviu.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page