Press "Enter" to skip to content

Înălțarea Domnului 2023 este zi liberă de la stat? Iată care sunt sărbătorile legale aferente lunii mai

Înălțarea Domnului 2023. Iată care sunt zilele libere de la stat din ultima lună de primăvară.

Înălțarea Domnului 2023. Pe data de 25 mai are loc una dintre cele mai importante sărbători pentru creștini. Află ce libere de la stat au românii în această lună.Înălțarea Domnului 2023. Este sau nu liberă ziua de 25 mai

Conform Codului muncii, angajații vor avea un total de 15 zile libere de la stat, anul acesta. Paștele ortodox a fost sărbătorit pe 16 aprilie, astfel că salariații au beneficiat de o minivacanță, începând cu ziua de vineri, 14 aprilie, până luni, 17 aprilie.

Înălțarea Domnului nu este o sărbătoare legală, astfel că nici în 2023 nu este declarată zi liberă de la stat, chiar dacă sărbătorim Ziua Eroilor pe aceeași dată.

Angajații vor respecta programul de lucru normal, atât la stat cât și la privat. Cei care doresc să nu lucreze în acea zi, trebuie să programeze concediu de odihnă.

Următoarea zi liberă de la stat va fi joi, 1 iunie, de Ziua Copilului. Atunci, angajații vor avea o minivacanță, începând de joi. Vineri, 2 iunie, a fost declarată zi liberă, pentru a face punte cu weekend-ul.

De asemenea, 4 și 5 iunie sunt sărbători legale, creștinii sărbătorind prima și a doua zi de Rusalii.

Înălțarea Domnului 2023

Înălțarea Domnului este o sărbătoare de mare importanță pentru creștini. Este notată cu cruce roșie în calendar și reprezintă ziua în care Iisus Hristos s-a Înălțat la cer.

Se spune că Mântuitorul a Înviat din morți la trei zile de la răstignirea Sa pe cruce, apoi s-a înălțat la cer, la 40 de zile de la Înviere. Anul acesta, Paștele a fost sărbătorit pe 16 aprilie, astfel că Înălțarea va pica pe 25 mai.

În ziua de Înălțare, oamenii vopsesc ouă pentru ultima dată în an, merg la biserică pentru a participa la slujbă, aprind lumânări și se roagă.

În această zi Sfântă, credincioșii se slută folosind formulele „Hristos s-a Înălțat!”, „Adevărat s-a Înălțat!”.

Zile libere în luna mai 2023

În luna Mai, salariații din România vor avea doar o zi liberă de la stat. Aceștia vor rămâne acasă pe data de 1 mai, atunci când este sărbătorită Ziua Muncii.

Cu această ocazie, angajații vor avea o minivacanță de trei zile, deoarece 1 mai va pica într-o zi de luni, astfel că weekend-ul va fi unul prelungit și de această dată.

Ziua Muncii a fost sărbătorită pentru prima dată în România la data de 1 mai 1890. Pe atunci, a fost numită „Ziua Solidarității oamenilor muncii”. În perioada comunistă, această zi era marcată prin manifestații ale armatei și ale munictorilor români.

În zilele libere de sărbătoare legală nu se lucrează, cu excepția unităților sanitare și a celor de alimentație publică, precum și a unităților în care activitatea nu poate fi întreruptă.

Conform Codului muncii, angajații care nu beneficiază de zile libere atunci când este o sărbătoare legală, trebuie să primească răsplată în zile libere, acordate în următoarele 30 de zile de către angajator.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page