Press "Enter" to skip to content

Ingredientul secret folosit de Elena Ceaușescu la colivă. Menajera cuplului dezvăluie reţeta tovarăşei

Chiar dacă anii în care România era sub regim comunist au fost o perioadă în care sute de biserici au fost demolate și oamenii erau nevoiți să-și ascundă credința, Elena Ceaușescu era specialistă în prepararea colivei. După Revoluție, menajera soților Ceaușescu a dezvăluit rețeta tovarășei.

  • Colivă după rețeta Elenei Ceaușescu
  • Secretul tovrășei, dezvăluit de fosta menajeră

Elena Ceaușescu nu s-a dezis total de tradițiile creștine românești, căci coliva a fost unul dintre deserturile preferate ale soției dictatorului. Tovarășa a avut grijă personal să-și învețe menajera cum să facă coliva după rețeta ei și i-a dezvăluit ingredientul său secret.

ngredientul secret folosit de Elena Ceaușescu la colivă

A cerut arpacaş din ăla bun pe care l-am ales împreună cu ea, pe masă. Mi-a spus să-l spăl în nouă ape şi să-l pun la fiert cu apa cât să nu treacă peste arpacaş. «După două-trei clocote, să-i iei spuma aia de deasupra. Când vezi că s-a umflat grâul, îi pui un capac şi o cârpă deasupra. El înfloreşte. Dacă vezi că are prea multă zeamă, îl mai dai să mai fiarbă un pic, la un foc mai mic sau cu o tablă dedesubt«”, a dezvăluit menajera.

Angajata era de origine din Ardeal, zonă în care la pomana morților se dădeau colaci, nu colivă. De aceea, Elena Ceaușescu a decis că trebuie să-i arate pas cu pas rețeta ei pentru colivă, potrivit historia.ro.

„Mi-a spus apoi cum să toc nuca. Ştiam eu că nuca se bagă la cuptor, înainte. Cuptorul îi dădea un gust de alune. Mi-a arătat de la A până la Z. Cum să pun nucă, lămâie, rom, zahăr, vanilie, cum s-o ornez cu ciocolată deasupra, cu bomboane fondante, mi-a explicat tot”, a povestit Suzana Andreiaș.

Această experiență a menajerei cu soția lui Nicolae Ceaușescu și multe altele au fost colectate și transpuse de către Maria Dobrescu, în volumul „La curtea lui Ceauşescu. Dezvăluirile Suzanei Andreiaş despre viaţa de familie a cuplului prezidenţial”, apărut la editura Amalteea, București.

Rețeta de colivă a soției de dictator

Ingrediente

– 1 kg de grâu (arpacaș)
– 1 kg miez de nuci
– 250 g zahăr
– coajă rasă de la o lămâie
– coajă rasă de la o portocală
– scorțișoară
– esență rom, după gust

Pentru ornat

– zahăr pudră sau pesmet din biscuiți
– cacao
– bomboane fondante

Mod de preparare

Pentru a prepara coliva după rețeta Elenei Ceaușescu, procesul începe seara. Atunci, se alege arpacașul cu mare atenție, îndepărtându-se pleava și bucățelele de grâu sparte. După, se spală în 9 ape călduțe (corespunzătoare celor 9 cete îngerești) și se pune la fiert în 3 litri de apă, la foc potrivit de mare.

Când începe să fiarbă apa, se dă flacăra mai mică și nu se amestecă cu lingura în timpul fierberii, ci se mișcă oala din când în când, ca grâul să nu se lipească. Se ține pe foc până ce apa scade și, când apa a scăzut aproape complet, se adaugă puțină sare și zahărul, amestecând ușor cu lingura de lemn. Se mai lasă 5-10 minute până când absoarbe apa, iar bobul de grâu este „înflorit’.

Grâul fiert se răstoarnă într-o oală smălțuită și se acoperă cu un ștergar umed pentru a nu face coajă. Tot seara se poate curăța și miezul de nucă, din care jumătate se dă prin mașina de tocat, iar cealaltă jumătate se taie cu cuțitul în bucățele mai mici.

De dimineață, se îndepărtează coaja de grău formată și se adaugă miezul de nucă sfărâmată și un sfert din cantitatea de nucă ce a fost dată prin mașină. Se adaugă aromele: esența de rom, scorțișoara, coaja rasă de lămâie și cea de portocală. Compoziția se frământă bine cu mâna.

Coliva se așază pe platouri și se nivelează bine. Se adaugă pe deasupra restul de nucă măcinată, un strat destul de gros, apoi se presară printr-o strecurătoare mică zahărul pudră. La final,se ornează cu miezul de nucă păstrat și cu bomboanele fondante, se arată pe viva.ro.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page