Press "Enter" to skip to content

Întâmpinarea Domnului, o sărbătoare importantă. Ce trebuie să facem pe 2 februarie

De-a lungul anului, creștinii ortodocși sărbătoresc mai multe Praznice Împărătești. Pe data de 2 februarie se prăznuiește sărbătoarea Întâmpinarea Domnului, o slujbă străveche care a luat naștere în urma multor evenimente nefericite.

Ce reprezintă sărbătoarea Întâmpinarea Domnului

Conform scrierilor religioase, primul eveniment a fost un cutremur, în anul 528, care a curmat viețile multor oameni în ținutul Antiohiei. La doar 13 ani, o epidemie de ciumă din Constantinopol a ucis o mare parte a populației. Pentru a cere ajutor lui Dumnezeu, în această perioadă au început să se țină slujbe speciale.

În această zi se binecuvântează lumânările, fiind cunoscută și cu numele de Aducerea la Templu a Pruncului Iisus sau ca Ziua Lumânărilor. În trecut, femeile care deveniseră mame mergeau la templu, la 40 de zile după naștere, și aduceau o pereche de turturele drept jertfă.

Astfel, Fecioara Maria L-a dus pe Iisus Hristos la templu, la 40 de zile după ce a născut, adică pe 2 februarie. Tocmai de aceea, până și în ziua de azi, părinții își duc copiii la biserică la 40 de zile după naștere, închinându-l la sfintele icoane. Astfel, copilul este dăruit lui Dumnezeu.

Obiceiuri populare de Întâmpinarea Domnului

Această zi mai poartă numele popular de Ziua Ursului sau Stretenie, nume provenit în urma multor superstiții create în jurul acestui eveniment. Fiind la limita dintre iarnă și primăvară, oamenii se bazau pe comportamentul urșilor pentru a face predicții meteorologice.

Una dintre aceste predicții era legată de venirea timpurie sau întârziată a primăverii. De asemenea, oamenii obișnuiau sa se ungă cu grăsime de urs pentru sănătate și protecție, fiind un ritual important mai ales în cazul copiilor. Se spune că cine se unge cu grăsime de urs, capătă puterea acestuia. Mai mult, persoanele sperioase erau afumate cu fire din blană de urs.

O altă superstiție era legată de vreme. Oamenii aveau credința că dacă ziua de 2 februarie este însorită, atunci ursul, ieșind din bârlog, se sperie de propria-i umbră și intră înapoi în bârlog, ceea ce prelungește iarna cu mai multe săptămâni.

Dacă, din contră, ziua este înnorată, atunci ursul nu se sperie de umbra lui, iar primăvara va veni curând. În plus, dacă ziua este călduroasă, atunci era un semn că așa va fi vremea până la Sfântul Gheorghe.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page