Press "Enter" to skip to content

La ce etaj ești cel mai protejat în caz de cutremur. Mitul combătut de profesorul universitar Radu Sorin Văcăreanu: „Există mai multe tipuri de colaps”

Există diferite mituri legate de etajul la care este bine să stai în caz de cutremur. Profesorul universitar Radu Sorin Văcăreanu spune cum stau, de fapt, lucrurile.

La ce etaj e bine să stai în caz de cutremur. Unii sunt de părere că cel mai în siguranță ești la etajul 10, în timp ce alte persoane cred că este mai bine să stai la etaje mai joase.

Prof. univ. dr. ing. Radu Sorin Văcăreanu spune că nu contează la ce etaj stai în caz de cutremur, dacă avem colaps total sau parțial.

„Ca să fac o glumă tâmpită, dacă stai la ultimul etaj, mori ultimul pentru că vii de sus. Există diferite tipuri de colaps. Există colaps total, există colaps parțial, există colaps de tip „pancakes”, când totul cade una peste alta sau se duce pe o parte. Când avem un colaps total sau parțial, chiar nu mai contează la ce etaj stai. În mod natural, structura de rezistență poate să devină mai zveltă când mergi către etajele superioare pentru faptul că ai mai puțin „în cârcă” decât ce este jos”, a explicat acesta, invitat în podcastul cu Cristi Priză și Șerban Trâmbițașu.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page