Press "Enter" to skip to content

Minunile Sfântului Nicolae 2023. De ce este supranumit „Făcătorul de Minuni”

Sfântul Nicolae 2023. An de an, pe 6 decembrie, Biserica Ortodoxă împreună cu credincioșii săi îl prăznuiesc pe Sfântul Nicolae, supranumit și Făcătorul de Minuni. Iată care sunt cele mai importante minuni ale Sfântului Nicolae!

Minunile Sfântului Nicolae 2023

Sfântul Nicolae 2023. Una dintre cele mai importante sărbători ale calendarului creștin ortodox este cea de Sfântul Nicolae 2023, ocazie când toți credincioșii se roagă pentru sănătate, pace și armonie. Supranumit și „Făcătorul de minuni”, Sfântul Nicolae a primit de la Dumnezeu darul facerii de minuni, prin care a ajutat sute de creștini aflați în impas.

Sfântul Nicolae a salvat cetatea Mira de foamete, dar şi sufletele a două fete ce ar fi urmat să-şi scoată familia din sărăcie dând cinstea pe desfrânare, după ce le-a pus la fereastră câte o pungă cu bani. Se spune că Sfântul Nicolae ar fi salvat de la naufragiu, prin rugăciune, şi nişte marinari, iar de atunci aceştia îl cinstesc şi îl consideră ocrotitorul lor.

Cea mai cunoscută minune a Sfântului Nicolae îl are în centru pe un bărbat cu trei fiice, care își pierduse întreaga avere. Soluția pe care a găsit-o bărbatul pentru a ieși din sărăcie era să-și ofere fetele spre desfrânare. Se spune că în fiecare seară când se gândea la acest lucru, Sfântul Nicolae venea și îi arunca omului câte o pungă cu galbeni în curte pentru a-și ține fiicele acasă.

Semnificația sărbătorii de Sfântul Nicolae 2023

Sfântul Nicolae 2023. Potrivit scrierilor teologice, Sfântul Nicolae a trăit în secolul al IV-lea. În anul 325, Sf. Nicolae a participat la primul Sinod Ecumenic de la Niceea. Acolo, un preot din Alexandria a susținut ideea cum că Iisus Hristos nu este de aceeași natură cu Dumnezeu Tatăl. Sfântul Nicolae s-a enervat și i-a dat o palmă preotului, iar de atunci a rămas obiceiul ca cei obraznici să primească o nuielușă de la Moș Nicolae.

În ajunul sărbătorii de Sfântul Nicolae 2023, copiii își lustruiesc ghetuțele și așteaptă să primească darurile mult dorite. Se spune că  înainte de a lăsa cadourile copiilor, Moș Nicolae se furișează la geamuri să vadă care dintre ei este cuminte și care este obraznic.

Sfântul Nicolae 2023. Rugăciune

O, preabunule părinte Nicolae, păstorul și învățătorul celor ce aleargă cu credință către a ta folosire și cu fierbinte rugăciune te cheamă pe tine, sârguiește degrab a le ajuta. Izbăvește turma lui Hristos de lupii ce o răpesc pe ea și toate părțile creștinești le ocrotește și le păzește, prin sfintele tale rugăciuni, de gâlcevile lumești, de cutremur, de venirea altor neamuri, de robie și de războiul cel dintre noi, de foamete, de potop, de sabie, de boală și de moarte grabnică. Și precum ai miluit pe cei trei bărbați care ședeau în temniță și i-ai izbăvit pe ei de mânia împăratului și de tăierea sabiei, așa ne miluiește și pe noi cei ce cu mintea, cu cuvântul și cu lucrul suntem întru întunericul păcatelor și ne izbăvește de mânia lui Dumnezeu și de chinul cel veșnic ca prin mijlocirea ta, cu ajutorul, cu mila și cu harul lui Hristos, Dumnezeu să ne dea viață liniștită și fără de păcat, ca să viețuim în veacul acesta, și de partea stării de-a stânga să ne izbăvească și în partea de-a dreapta, împreună cu toți sfinții, să ne învrednicim. Amin.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page