Press "Enter" to skip to content

Moş NICOLAE 2023. Greşeala făcută de mulţi, când se pun, de fapt, cadourile in ghetuţe de Sfântul Nicolae

În popor, se crede că iarna începe cu adevărat odată cu Sfântul Nicolae. Se spune că, în această zi, Moșul își scutură barbă sură și din acest motiv începe să ningă. Iar dacă nu ninge în ziua de Sfântul Nicolae e semn că Sfântul a întinerit.

MOȘ NICOLAE 2023. Ziua de 6 decembrie 2023 este ziua Sfântului Nicolae, unul dintre cei mai populari sfinţi ai creştinătăţii. Cu o seară înainte, adică pe 5 decembrie 2023, copiii îşi lustruiesc ghetuţele aşteptându-l pe Moş Nicolae, sfântul care va trece pe la ei să le aducă celor cuminţi daruri, iar celor neascultători – o nuielușă.

Numele de Moș Nicolae este legat de dărnicie și compasiune.

Moş NICOLAE 2023. Povestea lui Moş Nicolae: Se spune că Moş Nicolae, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, vine la geamuri, vede copiii care dorm şi, dacă sunt cuminţi, le lasă dulciuri şi alte daruri în ghetuţe. Însă, tot el este acela care-i pedepseşte cu o nuieluşă pe cei leneşi şi neascultători. Moş Nicolae nu se arată niciodată, iar povestea darurilor aduse pe furiş copiilor în această noapte a început în urmă cu foarte mult timp. Este un personaj real din hagiografia creştină, sărbătorit în calendarul bizantin, dar şi în cel latin, luteran sau anglican, în data de 6 decembrie. În calendarul ortodox, în această dată este prăznuit Sfântul Ierarh Nicolae, făcătorul de minuni.

Creştinii acelor timpuri au păstrat memoria minunilor sale: readucerea la viaţă a trei copii uciși, a unui corăbier căzut de pe catarg, vindecarea unor boli incurabile, oprirea prin rugăciune şi post a furtunii de pe mare şi multe altele. Nicolae obişnuia să-i ajute pe oamenii săraci fără ştirea lor, iar dacă era descoperit de cineva, îl ruga să nu spună nimănui, ci mai degrabă să mulţumească lui Dumnezeu.

Astăzi, moaştele sale se află în biserica din Bari, deşi părticele din ele au ajuns în mai multe biserici din lumea creştină. O mică parte din acestea se află și la noi în țară, la Mănăstirea Aninoasa, din judeţul Argeş, şi, din secolul XIX, mâna dreaptă a Sfântului Nicolae se păstrează la Biserica Sf. Gheorghe Nou, din Bucureşti.

Moş NICOLAE 2023. Cine este Sfântul Nicolae? Cele 21 de miracole înfăptuite de Moş Nicolae

Sfântul Nicolae 2023. Sfântului Nicolae îi sunt atribuite nu mai puţin de 21 de miracole. Una dintre cele mai cunoscute este legenda celor trei surori, fetele unui nobil sărac care nu se puteau mărita. Se spune că, atunci cînd fata cea mare a ajuns la vremea măritişului, Nicolae, care ajunsese deja prelat, a lăsat noaptea la uşa casei nobilului un săculeţ cu aur. Povestea s-a repetat şi când a venit vremea de măritiş pentru cea de-a doua fată. Când a venit vremea măritişului pentru cea de-a treia, nobilul a stat de pază ca să afle cine este binefăcătorul fetelor. Se spune că, în acea noapte, Nicolae s-a urcat pe acoperiş şi a dat drumul săculeţului cu aur prin hornul casei drept într-o şosetă agăţată la uscat pe şemineu.

Moş NICOLAE 2023. Tatăl fetelor l-a văzut pe Nicolae şi nu a putut ţine secretul, iar de atunci, oricine primea un cadou neaşteptat îi mulţumea lui Nicolae.

Potrivit crediței din popor, cei trei săculeţi de aur dăruiţi fetelor au devenit simbolul Sfântului Nicolae sub formă a trei bile de aur. De aici, a apărut şi obiceiul agăţării şosetelor de şemineu pentru a fi umplute cu daruri.

Cele mai importante superstiții de care trebuie să ții cont de Moș Nicolae dacă vrei să ai ghetuțe pline și mult NOROC în anul următor

Românii sunt extrem de atenți la sărbătorile care au loc pe parcursul anului și mai ales țin cont de tradițiile pe care le păstrăm din moși strămoși. Moș Nicolae este așteptat de cei micidar și de cei mai și este important de menționat că nici aceeastă ocazie nu a „scăpat” de anumite obiceiuri și superstiții.

Superstițiile asociate cu sărbătoarea Sfântului Nicolae, cunoscută și sub numele de Mos Nicolae, sunt variate și reflectă diversitatea tradițiilor culturale din diferite regiuni ale lumii. Aceste credințe populare adaugă un element de mister și magie la atmosfera festivă a acestei zile, 6 decembrie.

Superstiții de Moș Nicolae în România

O superstiție răspândită în România este că Mos Nicolae aduce daruri și dulciuri doar copiilor care și-au pregătit cizmele cu grijă și le-au curățat în prealabil. Astfel, există o tradiție a curățeniei în ajunul zilei de 6 decembrie, când copiii își pregătesc cizmele pentru a primi cadouri.

În linie cu tradițiile internaționale, se crede că Mos Nicolae lasă cărbuni sau nu aduce niciun dar copiilor care au fost neascultători sau răutăcioși în cursul anului. Această superstiție are menirea de a încuraja comportamentul bun și ascultător în rândul copiilor.

În unele zone din România, oamenii urmăresc cu atenție fenomenele naturale din ziua de Mos Nicolae pentru a face predicții despre vremea din viitor. Se crede că, de exemplu, dacă fulgii de zăpadă cad în această zi, iarna va fi bogată în ninsori.

O superstiție mai puțin cunoscută este aceea că în noaptea de 5 spre 6 decembrie, animalele devin capabile să înțeleagă și să vorbească între ele. Se spune că această noapte este magică și că, dacă ești suficient de norocos, poți surprinde conversații între animale.

Unele gospodine mai tradiționaliste au obiceiul de a pune busuioc sau usturoi în cizmele copiilor, credând că aceste plante aduc noroc și protecție împotriva energiilor negative.

În unele zone ale țării, în ziua de Sfântul Nicolae credincioşii aduc în casă cregunte de pomi fructiferi pe care le păstrează în apă lângă icoane ca să înflorească până de Anul Nou. Se crede că dacă aceste crenguțe înfloresc până la sfârşitul anului, anul următor va fi unul foarte roditor și plin de satisfacții, potrivit calendarulortodox.ro.

În unele regiuni ale ţării, fetele se adună în ajunul sărbătorii pentru a face plăcinte, iar seară, la ora nouă fix, feciorii năvălesc peste ele pentru a da startul petrecerii.

La sate, în ziua de Sfântul Nicolae, feciorii se organizează în cete şi își aleg gazda în casă căreia vor avea loc repetițiile colindelor pentru Crăciun și Anul Nou.

În popor, se crede că iarna începe cu adevărat odată cu Sfântul Nicolae. Se spune că, în această zi, Moșul își scutură barbă sură și din acest motiv începe să ningă. Iar dacă nu ninge în ziua de Sfântul Nicolae e semn că Sfântul a întinerit.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page