Press "Enter" to skip to content

O nouă lege pentru șoferii din România! Care este limita maximă de viteză cu care poți merge în afara localităţilor

Veste bună pentru iubitorii de viteză! Președintele Klaus Iohannis a promulgat astăzi legea care prevede majorarea de la 100 km/h la 120 km/h a limitei maxime de viteză pe drumurile expres. Actul normativ a fost adoptat de Camera Deputaților la 13 aprilie la inițiativa fostului ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, însă a fost promulgată astăzi, 12 mai.

  • Veste bună pentru șoferi!
  • Iată legea care a intrat în vigoare!

Veste bună pentru șoferii din România! Legea care prevede majorarea de la 100 km/h la 120 km/h a limitei de viteză în afara localităților pe drumurile expres a fost promulgată astăzi, 15 mai, de către președintele țării, Klaus Iohannis .

O nouă lege pentru șoferii din România!

Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002, în vederea stabilirii unui regim de circulaţie diferenţiat pe drumurile expres are ca obiect de reglementare modificarea și completarea actului normativ.

Limita maximă de viteză în afara localităților pe drumul drumurilor expres era de 100 km/h, însă a fost majorată prin lege la 120 km/h. Actul normativ a fost aprobat de Camera Deputaților la 13 aprilie de fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, însă legea intră în vigoare de astăzi.

Care sunt limitele de vitează în afara localităților

Codul Rutier suferă mici modificări, iar maxima de viteză în afara localităților pentru autovehiculele din categoriile A și B sunt:

a) pe autostrăzi – 130 km/h
b) pe drumurile expres – 120 km/h
c) pe drumurile naţionale europene (E) – 100 km/h
d) pe celelalte categorii de drumuri – 90 km/h

”Pe autostrăzi sau pe drumurile expres este interzisă circulația pietonilor, a autovehiculelor cu gabarite sau mase depășite, fără autorizație specială de transport eliberată de administratorul drumului public, conform reglementărilor în vigoare, a vehiculelor cu tracțiune animală, a animalelor, a vehiculelor trase sau împinse cu mâna, a bicicletelor, trotinetelor electrice si mopedelor, a tractoarelor agricole sau forestiere și a mașinilor autopropulsate pentru lucrări agricole, precum și a vehiculelor care, prin construcție sau din alte cauze, nu pot depăși viteza de 50 km/h.

Pe autostrăzi sau pe drumurile expres sunt interzise învățarea conducerii unui vehicul, încercările prototipurilor de șasiuri și de autovehicule, manifestațiile, defilările, caravanele publicitare, antrenamentele și competițiile sportive de orice fel, precum și cortegiile.
Se interzice circulaţia, oprirea sau staţionarea autovehiculelor pe banda de urgenţă sau acostament cu excepţia cazurilor justificate, precum şi a autovehiculelor cu regim de circulaţie prioritar.

Circulația autovehiculelor destinate transportului public de persoane sau de mărfuri se efectuează, de regulă, numai pe banda 3 marginală din partea dreaptă a autostrăzii sau a drumului expres, în sensul de mers”, se arată în actul normativ.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page