Press "Enter" to skip to content

Oradea, devastată de furtună. Pagube mari, la aeroport. Vântul a bătut și cu peste 100 km/h. Un Matiz, „luat pe sus” de vânt şi dus în mijlocul unui sens giratoriu din Sibiu

Fenomene meteo extreme, din cauza caniculei. O furtună puternică, iscată aproape din senin, a devastat orașul Oradea și zonele limitrofe. Vântul care a bătut și cu peste 100 km/h a rupt copaci și stâlpi și a distrus acoperișuri și zeci de mașini.

O furtuna puternică a făcut pagube însemnate în Oradea, marți, 25 iulie, seara. Traficul a fost blocat pe foarte multe străzi din oraș, unde foarte mulți copaci au fost scoși din rădăcini, iar vântul a distrus inclusiv acoperișuri și elemente de zidărie de pe unele clădiri. 

Acoperișul Bibliotecii Universității a fost luat de vânt, de exemplu, iar în zona magazinului Crișul a fost dezastru, cu fire electrice doborâte de copaci, care au fost smulși efectiv din rădăcină sau rupți, informează ebihoreanul.ro.

Cele mai multe stricăciuni au fost provocate de desprinderea de pe fațada a zeci de panouri de aluminiu care au distrus tot ce au lovit în cale, inclusiv stâlpi de iluminat, dar și clădirile din jur.

În clădirea spitalului de vizavi de Crișul au fost proiectate inclusiv panouri fotovoltaice.

Potrivit unor martori, de pildă, copertina unei terase a fost dusă de vânt mai mult de 100 de metri, până în fața magazinului Crișul, unde s-a blocat în crengile unor copaci.

Una dintre cele mai afectate zone ale orașului a fost cea a Parcului Țăranilor și a străzilor adiacente, care adăpostesc arbori masivi, bătrâni, care nu au rezistat puterii vântului.

Acoperișurile și fațadele mai multor case au fost distruse de căderea unor asemenea copaci, iar unii dintre localnici au rămas fără curent, după ce firele sau consolele electrice au fost smulse de crengi rupte.

Oradea, devastată de o furtună „de coșmar”

O femeie a povestit că „a fost realmente un coșmar” ce s-a întâmplat.

„Întunericul a coborât în câteva clipe peste tot orașul, iar din magazinul Crișul zburau bucăți de tablă ca niște frunze. Aici, la restaurant, vântul a smuls pur și simplu geamuri ale terasei, cu totul, și le-a aruncat spre interior. Nici la televizor sau în filme nu am văzut niciodată așa ceva”, a spus aceasta.

Pagube importante la Aeroportul Oradea

16 mașini din parcarea Aeroportului Oradea au fost avariate, marți după amiază, în urma furtunii foarte puternice care s-a abătut în zonă. Dezastrul s-a produs în fața terminalului 1 de pasageri, iar un BMW a suferit pagube atât de serioase, încât proprietara nici nu a mai putut porni cu el de pe loc.

Potrivit martorilor, distrugerile au fost cauzate de bucăți de tablă care s-au desprins de pe clădirea Shop Expert, de vizavi de aeroport.

Angajații Aeroportului Oradea au declarat că, în timpul furtunii, de pe acel imobil s-au desprins foi de tablă care au început să zboare în toate părțile, pe marginea șoselei Oradea-Arad.

Unele au distrus mai mulți stâlpi de iluminat de pe partea cu clădirea, iar altele au ajuns, peste cele 4 benzi ale șoselei, în incinta parcării improvizate dintre cele două terminale.

Potrivit angajaților aeroportului, bucățile de tablă au avariat 16 mașini parcate în fața terminalului I. Unele autoturisme sunt avariate mai ușor, altele mai semnificativ: au parbrize sau geamuri sparte, oglinzi distruse laterale, capota motorului, aripi, portiere afectate.

O a 17-a mașină a scăpat nevătămată și pare să fi aparținut cuiva care a participat recent la o nuntă.

O femeie din Beiuș, care a venit cu o cursă Tarom de la București, a avut surpriza să-și găsească BMW-ul avariat serios. I-a fost distrusă inclusiv direcția, astfel că nu a putut porni de pe loc.

„Dezastru! Nu mai pot să merg cu ea”, a spus aceasta.

Bucăți de tablă au ajuns până lângă clădirile tehnice ale aeroportului, parcurgând o distanță de aproximativ 100-120 metri, și au distrus și o barieră de acces automatizată. De asemenea, firele electrice din zonă sunt avariate, iar un fragment metalic a distrus inclusiv ușa de la terminalul vechi al Aeroportului.

În cursul serii de marți, angajații aeroportului au încheiat, împreună cu agenți ai Poliției, procese de constatare a daunelor și remediază pagubele.

 

Un Matiz, „luat pe sus” de vânt şi dus în mijlocul unui sens giratoriu din Sibiu, după o furtună puternică

O mașină a fost luată de vânt şi dusă în mijlocul unui sens giratoriu din Sibiu, după furtuna care a avut loc miercuri după-amiază.Incidentul a avut loc în sensul giratoriu de pe Bulevardul Mihai Viteazu, când maşina a fost luată de vânt chiar din parcare.

Cel mai probabil, șoferița nu ar fi tras frâna de mână, astfel Matizul a ajuns în sensul giratoriu de pe Mihai Viteazu, potrivit oradesibiu.ro.

Conducătoarea auto a luat mașina de pe carosabil şi a parcat regulamentar.

Meteorologii au emis o avertizare de cod roșu de vijelie puternică, descărcări electrice, grindină și averse, în mai multe localități din județul Sibiu.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page