Press "Enter" to skip to content

Prăpăd în Romania. E jale ce se intampla acum : S-a abătut potopul!

Ploile au făcut prăpăd în jumătate de ţară, iar cel mai puternic a fost lovită Moldova. Viiturile au luat două vieţi până acum şi au distrus drumuri şi poduri. 12 oameni izolaţi de ape, aproape de o pădure din Vrancea, au fost salvaţi cu tiroliana, după 24 de ore de eforturi. Aproape toată România este în continuare sub avertizare de vreme rea până la noapte.

Căderile masive de precipitații au făcut prăpăd în Vrancea, care a fost sub cod roşu de vijelii şi de inundaţii. A plouat într-o singură zi cât pentru jumătate de lună.

„Ia uitaţi unde e apa! Vine din Putna. Ia uitaţi câtă apă am de jur împrejur!”

În comuna Mirceşti, localnicii s-au trezit cu apa în curţi, după ce a plouat neîncetat ore bune.

Râul Putna s-a umflat, iar apele revărsate au ajuns în gospodării şi case aflate chiar şi la un kilometru distanţă.

Cele mai multe dintre drumurile care fac legătura între comune s-au transformat în canale navigabile. Oamenii au primit saci de nisip pentru a face baraje să stopeze apa.

Sinistrați salvați din calea apelor
Mai multe drumuri au fost distruse de forţa viiturii. În localitatea Prahuda, comuna Paltin, o parte a şoselei s-a surpat. 12 persoane, printre ele şi adolescenţi şi bătrâni, au rămas izolate ieri seară într-o zonă forestieră mai înaltă, din localitatea Nereju.

De dimineaţă, mai multe tentative de salvare au eşuat. După prânz, a fost improvizată o tiroliană deasupra apelor.

Salvatorii au prins caburile într-o parte de copacii de lângă adăpostul improvizat şi în cealaltă parte de un tractor.

Rând pe rând, sinistraţii au fost salvaţi.
Drumul judeţean care leagă localităţile Nereju şi Brădăceşti a fost distrus de ape. Oamenii au mai putut să treacă doar pe un pod aflat în construcţie.

Bogdan Ocnaru, reporter Observator: „Râul Zăbala nu a fost niciodată atât de umflat. Oamenii spun că plouă de câteva zile. Jos era un depozit de materiale de construcţii.

Proprietarii s-au grăbit să strângă ce aveau acolo. E posibil ca în următoarele ore apa să acopere toată acea zonă”.

Iar singura cale de acces a rămas traversarea într-un căruţ, pe cabluri. Cu copiii în braţe şi câteva lucruri în genţi, cei care au putut şi-au părăsit locuinţele singuri de teamă că viitura o să-i surprindă în case.

În Piatra Șoimului, pompierii le-au dus oamenilor pâine, apă și lapte praf pentru un bebeluș
În comuna Piatra Șoimului, din Neamţ, patru familii au rămas izolate după ce un podeţ care trecea peste pârâul Iapa s-a rupt.

Pompierii au ajuns la oameni cu ajutorul autospeciale de intervenție și salvare la înălțime, şi le-au dus pâine, apă și lapte praf pentru un bebeluș.

„Din cauza ploilor abundente, plouă de vreo săptămână şi ceva, au rămas izolate casele astea. Avem un caz mai special pentru că avem o familie care are un copil de vreo opt luni de zile şi născut cu ceva probleme”, a declarat Nicorescu Neculai, primar comuna Piatra Șoimului.

„Intervenţia a fost mai delicată datorită faptului că în zona de intervenţie a existat şi o linie de medie tensiune, ceea ce a îngreunat accesul salvatorilor”, a spus şi inspector şef colonel Mitrea Mihai Ciprian, de la ISU Neamţ.

România nu a scăpat de ciclonul din Marea Neagră. Codurile de vreme severă vor rămâne în vigoare până la finalul acestei săptămâni. Rămâne ridicat riscul de inundaţii în sudul şi în estul ţării.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page