Press "Enter" to skip to content

Problema de clasa I pe care nici adulții nu știu să o rezolve. Sigur vei întâmpina dificultăți și tu

Noțiunile pe care le învață în prezent copiii la școală sunt mai avansate decât în urmă cu 10 sau 20 de ani, de exemplu. Așa se face că unele probleme de matematică îi pun în dificultate chiar și pe părinți. Nu atât din cauza complexității operațiilor, ci pentru că nu știu să le explice copiilor, pe înțelesul lor, rezolvarea. Cum sună problema de clasa I pe care nici adulții nu știu să o rezolve.

Aceasta este problema de clasa I pe care nici adulții nu știu să o rezolve

În clasa I, elevii învață câteva noțiuni teoretice care nu ar trebui să îi pună în dificultate. Potrivit programei școlare, în timpul primului an școlar, elevii ar trebui să învețe să scrie și să citească corect și să facă operații matematice simple, cu numere de câte două cifre.

Problemele din manualele de matematică de clasa I îi pun uneori în dificultate nu doar pe copii, ci și pe părinți sau alți adulți care îi ajută la teme. Deși la prima vedere problemele nu sunt foarte complexe, de multe ori sunt dificil de rezolvat pe înțelesul copiilor. În plus, pentru a ajunge la rezultatul cerut de problemă, elevii trebuie să parcurgă mai mulți pași, iar pe unii îi pot omite.

Una dintre problemele care îi pun în dificultate pe mulți elevi de clasa I sună în felul următor: Tatăl are 40 de ani. Ce vârstă va avea tatăl când băiatul va avea 18 ani, știind că atunci când fiul s-a născut, tatăl avea 30 de ani?

Cum se rezolvă corect problema

Deși pentru adulți poate părea simplu, problema trebuie rezolvată pe înțelesul copiilor. Mai întâi, trebuie să aflăm câți ani are băiatul în prezent, apoi peste câți ani va împlini 18 ani și abia apoi calculăm câți ani va avea tatăl atunci.

Rezolvare:

Câţi ani are băiatul în prezent?
40-30=10 (ani)

Peste câţi ani va avea băiatul 18 ani?
18-10=8 (ani)

Câţi ani va avea tatăl peste 8 ani?
40+8=48 (ani)

Copiii trebuie să înțeleagă că anii trec atât pentru părinte, cât și pentru copil în egală măsură, pentru a calcula rezultatul corect.

Alte exemple de probleme care îi pun în dificultate pe copii și pe părinți

  • În două lădiţe sunt 76 caise. În una dintre lădiţe sunt 48 caise. Cu câte caise sunt mai multe într-o lădiţă decât în cealaltă?
  • Gina are 14 ani, iar sora ei, Dana, are cu 5 ani mai mult. a) Câţi ani aveau împreună fetele în urmă cu 2 ani? b) Câţi ani vor avea împreună peste 3 ani?
  • Suma a trei termeni este 85. Primul termen este cel mai mic număr impar de două cifre diferite, al doilea este dublul numărului 21. Care este al treilea termen?
  • Câte alune a avut veveriţa dacă pe drum ea a mâncat 27, i-a dat unei prietene 16 alune şi acasă a ajuns cu 39?

Selecția problemelor a fost făcută de către Angela Turcu, o învățătoare cu experiență din Bârlad, potrivit Adevărul.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page