Press "Enter" to skip to content

România se pregătește de marele cutremur. Ce măsuri a luat Guvernul pentru seismul anunțat

România se pregătește de marele cutremur. Nicolae Ciucă a luat deja câteva măsuri pentru seismul ce se anunță în țară. Ce s-a hotărât în privința cutremurului care ar urma să vină în România.

  • România se pregătește de marele cutremur
  • Ce măsuri a luat Guvernul pentru seismul anunțat

Nicolae Ciucă a cerut măsuri, în urma cutremurului devastator din Turcia. Un seism uriaș ar urma să vină în România, iar Guvernul face tot posibilul să se pregătească din timp pentru acest lucru.

România se pregătește de marele cutremur

În urmă cu puțin timp, în cadrul ședinței care a avut loc la Comitetului Interministerial pentru Analiza de Risc Seismic, Nicolae Ciucă a declarat că obiectivele prioritare, în acest moment, sunt şcolile, spitalele şi clădirile publice unde îşi desfăşoară activitatea un număr mare de persoane.

Şeful Executivului i-a cerut ministrului Dezvoltării, Cseke Attila, să monitorizeze modul de punere în practică a proiectelor în curs.

Ce măsuri a luat Guvernul pentru seismul anunțat

Premierul a mai menționat că în situațiile unde nu vor exista resurse financiare de la fondul de rezervă, acestea vor fi nevoite să se coordoneze cu Ministerul de Finanţe. Astfel, va trebui să se identifice soluţiile de asigurare a finanţării pentru aceste consolidări.

Nu ne putem plânge de planuri şi proiecte, ceea ce putem să constatăm este faptul că ele suferă din punct de vedere al punerilor în aplicare. Şi atunci, vă rog să avem un instrument, la nivelul Comitetului, prin care să monitorizăm evoluţia punerii în aplicare a tuturor acestor proiecte. Dvs le veţi aproba, ele sunt în coordonare la nivelul minsterului, dar aş dori foarte mult să avem contribuţia de responsabilitate a autorităţilor locale, pentru că la nivelul lor există responosabilitatea faţă de tot ceea ce se realizează în comunităţi şi atunci, stabilim, vă rog să veniţi cu propuneri concrete, luăm decizia în comitet şi o transmitem ca atare.

Este important ca pe lângă aceste programe finanţate de la bugetul de stat să avem în vedere programele, proiectele care sunt în derulare pe fonduri europene, atât de coeziune cât şi din PNRR precum şi celelalte programe care sunt finanţate de diverse instituţii.”, a spus premierul Nicolae Ciucă, în urmă cu puțin timp.

Ajutor din partea Băncii Mondiale

Mai mult decât atât, Nicolae Ciucă a făcut referire la programul de finanţare de la Banca Mondială. Acesta susține că este o oportunitate foarte bună. Ea nu are ritmul pe care l-au aşteptat pentru punerea în practică.

Acestea toate sunt elemente de monitorizare la nivelul Comitetului şi pentru măsuri concrete astfel încât să avem certitudinea că se vor îndeplini. Obiectivele prioritare, în acest moment, sunt elementele de infrastructură din ministerul Educaţiei, respectiv şcolile şi celelalte clădiri în care se desfăşoară procesul de învăţământ precum şi spitalele şi clădirile publice unde îşi desfăşoară activitatea un număr mare de persoane.

Pentru că avem în acest moment priorităţile şi practic identificate o parte din fonduri, acolo unde nu vom avea resursa financiară de la fondul de rezervă va trebui să ne coordonăm cu Ministerul de Finanţe şi să identificăm soluţiile de asigurare a finanţării. Cert este că avem nevoie de prioritizare în funcţie de nivelul de risc seismic şi de asemenea să ne coordonăm cu posibilităţile financiare ale autorităţilor locale pentru că, încă o dată, este asumarea la nivelul guvernului dar în coordonare cu autorităţile locale.”, a menţionat şeful Executivului.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page