Press "Enter" to skip to content

Se schimbă BULETINELE de la 1 ianuarie! Românii vor primi cărți de identitate electronice. Ce va conține CIP-ul noilor documente

De la 1 ianuarie 2024 toți cetățenii români, indiferent de localitatea de domiciliu, vor primi în momentul în care își schimbă buletinul noile cărți electronice de identitate. Cele vechi însă vor putea fi folosite numai în anumite condiții.

Noul an vine cu noi cărți de identitate. Acestea vor avea dimensiunea unui card bancar și vor conține un cip unde vor fi stocate datele personale ale cetățeanului. Printre acestea, numele, fotografia, data nașterii, codul numeric personal, dar și două amprente digitale.

Românii le vor putea folosi atunci când călătoresc, fără să mai aibă nevoie de pașaport, în toate țările membre ale Uniunii Europene dar și în statele care recunosc aceste cărți electronice de identitate.

Pe de altă parte, cetățenii români care se tem și refuză să primească noile cărți electronice de identitate, vor putea face o cerere în urma căreia vor primi un buletin clasic.

Încă din anul 2019, Parlamentul European a cerut României să implementeze și să elibereze noile cărți electronice de identitate. Doi ani mai târziu a fost implementat proiectul la Cluj iar acum, de la 1 ianuarie, toți românii vor primi cărți electronice de identitate.

În ce situații vor mai putea fi folosite cărțile simple de identitate

Cărțile de identitate simple, care reprezintă alternativa la cele cu cip, vor putea fi folosite doar la nivel național. Acestea, cât și cele emise până la sfârșitul anului, vor putea fi folosite în continuare ca document de călătorie, atât timp cât vor fi valabile.

Însă, potrivit unui proiect de OUG al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), nu doar cărțile simple de identitate ce sunt emise până la finalul anului în curs vor putea fi folosite ca document de călătorie în statele Uniunii Europene sau în statele terțe care le recunosc ca atare, după cum stabilește legislația în vigoare, ci și cărțile de identitate emise după 31 decembrie 2023, atâta timp cât sunt valabile, scrie avocatnet.ro.

Așadar, proiectul de OUG de la MAI elimină limitarea privind termenul de emitere a cărților de identitate care permit deținătorilor acestora să călătorească peste graniță în baza lor. Acum, călătoria peste hotare este permisă în baza cărților de identitate emise până în 31 decembrie 2023, notează antena3.ro.

Cu alte cuvinte, în cazul în care proiectul va fi pus în aplicare, în OUG 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români va scrie: „Cărțile de identitate, aflate în termen de valabilitate, constituie document de călătorie în statele membre ale Uniunii Europene, precum și în statele terțe care le recunosc ca document de călătorie, în condițiile stabilite de Regulamentul (UE) 2019/1157 al Parlamentului European și al Consiliului (…)”.

Așadar, dispare condiția ca actele de identitate să fie emise până în 31 decembrie 2023 pentru a putea fi folosite ca document de călătorie.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page