Press "Enter" to skip to content

Se spală de Sfinții Mihail și Gavril 2022? Este sărbătoare mare pe 8 noiembrie

Se spală de Sfinții Mihail și Gavril 2022? Sfinții Mihail și Gavril sunt cinstiți în fiecare an la începutul lunii noiembrie. Se spală în această zi de mare sărbătoare? Răspunsul preoților!

Se spală de Sfinții Mihail și Gavril 2022? Sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavril reprezintă una dintre cele mai importante zile din calendarul creștin-ortodox al lunii noiembrie! 

Sfinții Mihail și Gavril: 8 noiembrie 2022

Creștinii ortodocși îi sărbătoresc în fiecare an pe data de 8 noiembrie pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril.

Cei doi arhangheli, purtători de sabie ca simbol al biruinței sunt, conform credinței ortodoxe, conducătorii cetelor de îngeri si călăuzele sufletelor in drumul lor spre Rai.

Ziua de 8 noiembrie 2022 este o zi în care nu-i cinstim doar pe Sfinții Arhangheli Mihail si Gavril, ci pe toate cetele îngerești.

De asemenea, toți îngerii au fost creați de Dumnezeu buni, însă o parte dintre ei, conduși de Lucifer, s-a mândrit si s-a ridicat impotriva Ziditorului lor.

„Pune-voi scaunul meu deasupra norilor si voi fi asemenea cu Cel Preainalt”    (Isaia 14, 13-14).

Se spală de Sfinții Mihail și Gavril 2022? Este sărbătoare mare!

De sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavril  nu se lucrează și nu se spală, potrivit preoților. Se spune că cei care vor munci se vor chinui rău înainte să moară. Tot în această zi se amestecă berbecii cu oile, pentru împerechere. 

Ziua Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril se serbează fiindcă ei iau sufletele oamenilor când mor.

În zonele muntoase, În care Arhanghelii erau celebrați și ca patroni ai oilor, stăpânii acestor animale făceau o turtă mare din făina de porumb, numită „turta arieților” (arieții fiind berbecii despărțiți de oi), ce era considerată a fi purtătoare de fecunditate. Aceasta turta se aruncî in dimineața zilei de 8 noiembrie iî târla oilor, odata cu slobozirea între oi a berbecilor. 

În calendarul popular, soborul Sfinților Mihail și Gavril se celebrează trei zile la rând, în 8, 9 și 10 noiembrie. Astfel, prima zi se numește capul Arhanghelului, a doua zi mijlocul Arhanghelului, iar a treia zi coada Arhanghelului.

Totodată, despre Arhanghelul Mihail se știe că este conducătorul oștilor cerești-îngerești, iar despre Arhanghelul Gavril știm că este vestitorul Fecioarei Maria că va naște pe Mântuitorul lumii, pruncul Iisus.

O tradiţie regăsită şi în Transilvania, şi în Bucovina cere ca gospodinele să coacă, de Sfinţii Mihail şi Gavriil, “turta areţilor” (areţii fiind, în limbajul de la stâne, berbecii despărţiţi de oi).

De Sfinții Mihail și Gavriil, areţii sunt sloboziţi din nou în staulul oilor. Turta, preparată din grâu sau porumb, este aruncată între oi şi de felul în care cade depinde rodul din primăvară: dacă turta cade cu faţa în sus, oilor le va merge bine şi vor făta uşor; turta căzută cu faţa în jos meneşte de rău – oile vor făta greu şi mulţi miei vor pieri înainte de a veni pe lume. Obiceiul este legat de „statutul” acordat Arhanghelilor Mihail şi Gavriil de patroni ai oilor.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page