Press "Enter" to skip to content

Seful NATO, ultimatum pentru Rusia: „Se va declansa articolul 5”

Secretarul general al NATO a avertizat ca un atac rusesc asupra liniilor de aprovizionare ale natiunilor aliate care sprijina Ucraina cu arme si munitii ar fi o escaladare periculoasa a razboiului care se desfasoara in Europa de Est.

Jens Stoltenberg a facut aceste declaratii intr-un interviu acordat CBC News, in timp ce  premierul Justin Trudeau si liderii Spaniei si Letoniei au vizitat baza si poligonul de antrenament al NATO de la Adazi, in afara capitalei Letoniei, Riga.

„Aliatii ajuta Ucraina sa isi sustina dreptul la autoaparare, care este consacrat in Carta ONU”, a spus Stoltenberg dupa o intalnire cu Trudeau, premierul spaniol Pedro Sanchez si prim-ministrul leton Arturs Krisjanis Kariņs la baza Adazi.

„Rusia este agresorul, iar Ucraina se apara. Daca exista vreun atac impotriva vreunei tari NATO, a unui teritoriu NATO, va declansa articolul 5”.

Articolul 5 este clauza de autoaparare din tratatul fondator al NATO, care prevede ca un atac asupra unui membru este un atac asupra tuturor celor 30 de natiuni membre.

„Sunt absolut convins ca presedintele Putin stie acest lucru si eliminam orice spatiu pentru calcule gresite, neintelegeri cu privire la angajamentul nostru de a apara fiecare centimetru din teritoriul NATO”, a spus Stoltenberg.

Statele Unite si aliatii sai, inclusiv Canada, s-au angajat intr-o cursa contra cronometru pentru a trimite arme si munitii in Ucraina, care a fost sub asalt necrutator din partea fortelor ruse de peste doua saptamani.

Unii din comunitatea de informatii din SUA se tem ca Moscova ar putea incerca sa intrerupa fluxul de arme care intra in Ucraina, fie cu lovituri aeriene, fie cu artilerie cu raza lunga. Armele care vin din Vest sunt descarcate in tarile de granita, precum Polonia, si apoi expediate pe uscat.

Stoltenberg a spus ca exista o distinctie clara intre liniile de aprovizionare din interiorul Ucrainei si cele care opereaza in afara granitelor acesteia.

„Exista un razboi in Ucraina si, desigur, liniile de aprovizionare din interiorul Ucrainei pot fi atacate”, a spus el.

„Un atac asupra teritoriului NATO, asupra fortelor NATO, asupra capacitatilor NATO, ar fi un atac asupra NATO”.

Stoltenberg a spus ca mesajul NATO catre Rusia este ca „trebuie sa puna capat razboiului, ca vom continua sa sprijinim Ucraina si ca vom continua sa impunem sanctiuni fara precedent”.

Polonia ofera Ucrainei avioane de lupta

Miza a parut sa creasca dramatic marti seara, cand Polonia a anuntat ca este pregatita sa transfere toate avioanele sale MiG-29 in SUA, astfel incat acestea sa poata fi predate ucrainenilor.

Ministerul polonez de externe a indemnat alti membri NATO cu acelasi tip de avioane de razboi de fabricatie ruseasca sa faca acelasi lucru.

Un transport canadian de arme de calibru mic – inclusiv mitraliere, carabine si 15 milioane de cartuse de munitie – a sosit in Ucraina chiar inainte ca Rusia sa invadeze. Guvernul liberal s-a angajat sa trimita lansatoare antitanc si grenade, dar nu se stie daca transportul a sosit.

O parte din ajutorul letal este scos din stocurile proprii ale fortelor armate canadiene. Acest lucru a evidentiat unele dintre deficientele cu care se confrunta propriile armate din Canada; armata canadiana nu are propriul sistem antiaerian dedicat, de exemplu.

Trudeau a fost intrebat marti daca guvernul sau este dispus sa depuna un ordin de achizitii urgente pentru echiparea armatei canadiane ca raspuns la razboi si planurile Ottawa de a creste contingentul de trupe canadiene in Letonia.

„Toate aceste arme sunt mult mai utile acum si in saptamanile urmatoare in mainile soldatilor ucraineni care lupta pentru viata lor decat ar fi in mainile canadiene”, a spus Trudeau.

„Dar, desigur, trebuie sa ne asiguram ca inlocuim acele arme rapid si continuam sa investim in echipamentele care ne conduc fortele armate pentru a putea continua sa contribuie”.

Trudeau, Stoltenberg si ceilalti lideri au vizitat marti un poligon de antrenament unde trupele unui contingent de 10 natiuni desfasurau un exercitiu de antrenament cu foc viu. Au mers printre vehiculele blindate, tancuri si tunuri mobile si au discutat cu trupele.

Col. Sandris Gaugers este comandantul brigazii mecanizate letone care lucreaza cu grupul de lupta NATO. El a spus ca integrarea echipamentelor si procedurilor diferitelor armate a fost o provocare, dar misiunea reuseste.

„Cu siguranta, putem merge si ne luptam”

„Sincer, daca ar trebui sa spun, putem sa mergem si sa luptam? Cu siguranta, putem sa mergem si sa luptam”, a spus el lui Trudeau, Stoltenberg si Sanchez.

Canada s-a angajat sa adauge o baterie de artilerie de 120 de soldati la angajamentul sau existent de 540 de trupe si personal de la cartierul general din Letonia.

Generalul Wayne Eyre, comandantul militar superior al Canadei, a declarat marti pentru CBC News intr-un interviu exclusiv ca se concentreaza in acest moment pe organizarea acelor intariri.

„Avem aceeasi provocare pe care am avut-o in Primul Razboi Mondial, in Al Doilea Razboi Mondial”, a spus seful Statului Major al Apararii. „Trebuie sa trecem peste acel mare lac cunoscut sub numele de Atlantic si avem doar atat de multa capacitate strategica de ridicare. Deci, vom avea un efect la sol aici in curand.”

Canada activeaza intaririle NATO

Guvernul federal a ordonat activarea a 3.400 de intariri care s-ar putea alatura Fortei de Raspuns NATO (NFR) daca vor fi solicitate de Comandantul Suprem Aliat.

Eyre a spus ca armata inca stabileste daca si cum ar fi nevoie de ele.

„Forta de raspuns a NATO este o lista de capabilitati, care poate fi solicitata in functie de natura a ceea ce cere comandantul suprem aliat al NATO”, a spus el. „Deci, sansa ca toti cei 3.400 sa fie chemati inainte este relativ scazuta”.

Trudeau a anuntat, de asemenea, marti, reinnoirea anticipata a contributiei militare a Canadei la misiunea de descurajare a NATO, cunoscuta sub numele de Operatiunea Reasigurare.

„Pe masura ce Rusia isi continua atacurile nejustificate asupra Ucrainei, Canada este unita cu aliatii nostri europeni in sprijinirea Ucrainei si a poporului ucrainean, precum si a democratiei si a drepturilor omului de pretutindeni”, a spus Trudeau marti.

Mandatul pentru desfasurarea a sute de soldati canadieni in Letonia fusese programat sa expire in 2023. Cabinetul federal l-a prelungit pe termen nelimitat, ca raspuns la invazia Ucrainei de catre Rusia.

Inainte de invazie, guvernul liberal a semnalat in scrisoarea de mandat a ministrului Apararii Anita Anand ca intentioneaza sa reinnoiasca mandatul misiunii NATO. Stoltenberg a salutat aceasta miscare atunci cand el si cei trei prim-ministri s-au intalnit cu presa.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page