Press "Enter" to skip to content

Tichete de masă 2023. Ce trebuie să facă românii până la 31 decembrie pentru a nu pierde bonurile de masă

Conform Legii 165/2018, toate biletele de valoare, inclusiv tichetele de masă, trebuie emise exclusiv sub formă electronică.

Tichete de masă 2023. Tichetele pe card au o valabilitate similară celor tipărite anterior, iar sumele necheltuite în această perioadă sunt retrase de emitent și nu mai sunt disponibile pentru beneficiar.

Conform legii, tichetele de masă sunt considerate valabile doar dacă sunt înregistrate electronic cu informații precum numele și adresa emitentului, perioada de utilizare, interdicția de achiziționare a produselor alcoolice sau a țigărilor, și datele personale ale salariatului care le folosește.

Aceste tichete pot fi utilizate doar în România, în perioada de valabilitate, și numai pentru bunurile și serviciile pentru care au fost eliberate.

Conform Normelor metodologice din HG 1.045/2018, tichetele de masă sunt valabile în anul calendaristic al emiterii, exceptând cele emise între 1 noiembrie și 31 decembrie, care pot fi folosite până la 31 decembrie a anului următor.

Suma aferentă tichetelor de masă, necheltuită în perioada de valabilitate menționată, devine inutilizabilă și este anulată.

De asemenea, cardul electronic folosit pentru tichetele de masă are și el o perioadă de valabilitate. După expirarea acestei perioade, sumele din card devin indisponibile, asemenea cardurilor bancare. De obicei, în apropierea finalului de an, companiile emitente trimit notificări prin e-mail, reamintind aceste reguli.

Începând cu 1 august 2023, valoarea maximă a unui tichet de masă este de 35 de lei, comparativ cu 30 de lei cât era anterior, iar începând cu 1 ianuarie 2024, valoarea maximă a unui tichet de masă nu poate depăși suma de 40 de lei.

Tichete de masă 2024. Bani mai mulţi din ianuarie direct pe card, veste bună pentru toţi bugetarii

Tichete de masă 2024. Începând cu anul 2024, în România, tichetele de masă și voucherele de vacanță vor suferi modificări semnificative, aducând schimbări în modul în care aceste beneficii sunt oferite și utilizate de către angajați.

Una dintre modificările majore care va avea un impact direct asupra angajaților este legată de valoarea tichetelor de masă în 2024.

Tichetele de masă ajung la valoarea de 40 de lei în 2024. Proiectul spune că de la 1 ianuarie 2024, sumele aferente tichetelor de masă vor fi adăugate salariilor fără a fi impozitate în plus.

Tichetele de masă se dădeau pe suport electronic încă din 2022. Valoarea unui tichet de masă la momentul actual este de 35 de lei, iar un angajat are în jur de 20 de tichete de masă lunar.

Pentru un angajat care lucrează 22 de zile, valoarea tichetelor de masă obținute va fi de 880 de lei, de la 1 ianuarie 2024.

Majorarea valorii bonurilor de masă a fost decisă după discuțiile dintre Guvern și reprezentanții sindicatelor și patronatelor în cadrul Consiliului Național Tripartit de Dialog Social.

Unul dintre motivele pentru care valoarea unui bon de masă se majorează este că „în lipsa unor măsuri concrete și rapide s-ar putea vulnerabiliza categoriile care dețin astfel de tichete de masă, prin diminuarea puterii de cumpărare, cu impact semnificativ asupra standardelor de viaţă ale populaţiei şi prin amplificarea riscului de sărăcire extremă”.

Liberalizarea prețurilor la energie care a generat o creștere enormă a prețului la gaze și curent reprezintă un alt motiv pentru care valoarea unui tichet de masă va fi majorată.

Tichetele de masă se calculează în funcție de numărul de zile pe care un angajat le-a lucrat într-o lună și se dau pe luna precedentă pe card. Înainte, acestea erau oferite prin tichete fizice printate.

Ele se acordă pentru fiecare zi lucrată, însă se scad zilele de concediu medical sau de odihnă ori zilele libere plătite.

Bonurile de masă se impozitează conform salariului.

Tichete de masă 2024. Mai mulţi bani pentru donatorii de sânge

Tichete de masă 2024. De câțiva ani, autoritățile române încearcă să găsească modalități de a încuraja creșterea numărului de donatori de sânge. La nivelul întregii țări, aceasta este o problemă pentru sectorul de sănătate.

Datele oficiale arată că mai puțin de 2% din populație se implică în această acțiune, de donare de sânge. În fața unei astfel de situații, autoritățile au considerat că se impune mărirea valorii tichetelor de masă oferite celor care donează sânge, spre a stimula această acțiune socială.

Astfel, de la 1 ianuarie 2024, valoarea tichetelor de masă pentru donatorii de sânge va crește considerabil. De curând, Ministerul Sănătății a aprobat un proiect referitor la acordarea tichetelor de masă pentru donatorii de sânge.

Potrivit legislației actuale, românii care donează sânge primesc 7 tichete de masă, având o valoare totală de 68,25 de lei.

De la 1 ianuarie 2024 este așteptată o majorare substanțială a valorii tichetului de masă. Acesta va crește de la 9,75 lei la 40 de lei. Asta înseamnă că donatorii vor primi 280 de lei.

„În temeiul atribuțiilor prevăzute la art. 55 lit. f) din Titlul II «Programele naţionale de sănătate» al Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare, structura din cadrul Ministerului Sănătății responsabilă de elaborarea şi coordonarea programelor naţionale de sănătate propune ministrului Sănătăţii măsuri pentru îmbunătățirea derulării programelor naţionale de sănătate”, se arată într-un act normativ.

Având în vedere contextul legal menționat, referatul nr. AR14988/18.08.2023 s-a aprobat începând cu data de 1 ianuarie 2024.

Concret, Ministerul Sănătăţii a decis „mărirea valorii tichetului de masă pentru donatorii de sânge de la 9,57 lei/tichet la 40 lei/ tichet”, după cum mai arată documentul oficial.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page