Press "Enter" to skip to content

Tradiții și obiceiuri de Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2023! Ce trebuie să faci ca să îți meargă bine și să fii ferit de necazuri

În fiecare an, pe data de 14 noiembrie, credincioșii ortodocși sărbătoresc Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului. Această anunță Postului Nașterii Domnului care are o durată de 40 de zile și se încheie pe data de 25 decembrie. În România, există foarte multe tradiții și obiceiuri legate de Lăsata Secului, care diferă de la o zonă la alta și pe care oamenii le respectă cu sfințenie.

Tradiții și obiceiuri de Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2023! Lăsata Secului marchează ultima zi în care credincioșii ce vor să țină Postul Crăciunului pot să mai mănânce de dulce.

Tradiții și obiceiuri de Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2023!

Postul Crăciunului este considerat unul dintre cele mai importante posturi din an, iar prima săptămână și ultima sunt considerate ca fiind cele mai grele și aspre.

În zilele de sâmbătă și duminică ale acestor săptămâni ale Postului nu sunt dezlegări la pește, ci doar la ulei și vin. Tradiția spune că în zilele de luni, miercuri și vineri, credincioșii trebuie să postească fără ulei și vin. Dacă în aceste zile se face pomenirea unui sfânt cu cinstire mai largă, se face dezlegare pentru dragostea sfântului.

Mai mult, credincioșii trebuie să știe că postul se încheie pe data de 25 decembrie, în prima zi de Crăciun. Ziua de 24 decembrie se numește Ajunul Crăciunului și este o zi de post mai aspru decât toate celelalte. Nu se mănâncă până la ora 15:00-16:00. În seara acestei zile, catehumenii primeau botezul și împărtășirea cu trupul și sângele Domnului.

În diverse zone ale țării, oamenii respectă cu strictețe masă festivă de Lăsata Secului la care se adună toată familia și petrece. De asemenea, în seara acestei zile în Ardeal se spală toate vasele în care s-a gătit dulce. Femeile spală toate vasele în care au gătit mâncare de dulce, iar acestea vor fi folosite doar pentru mâncare de post pe perioada celor 40 de zile. Acest obicei este practicat și în ziua de astăzi.

Totodată, un alt obicei este cel al focurilor purificatoare, tradiție care se practică în Covasna odată cu Lăsatul Secului. Atunci când se lasă seara, se aprind focuri cu scopul de a se purifica comunitatea și de a alunga spiritele rele.

În Muntenia există obiceiul plăcintelor cu brânză dulce și stafide. În general, acestea sunt gătite de către nurori, iar mai apoi le oferă soacrelor, astfel încât relațiile dintre ele să rămână dulci și în timpul postului. De Lăsata Secului se ung ferestrele și porțile cu usturoi pentru a alunga spiritele rele. De asemenea, vasele în care s-a gătit în ziua de Lăsata Secului trebuie puse cu gura în jos, pentru ca spiritele rele care ajung în casă să nu intre în ele.

Ce nu ai voie să faci de Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2023 dacă vrei să îți meargă bine și să fii ferit de necazuri

  • rudele care se strâng la masa de Lăsata Secului nu au voie să vină cu mâna goală la gazdă, ci trebuie să aducă „găină friptă, un colac mare uns cu miere sau turtă în foi şi o sticlă cu vin“;
  • femeile nu au voie să coasă sau să toarcă în această zi, pentru a nu atrage boli și rele asupra familiei;
  • nu se așază farfuriile pentru mâncare la întâmplare. Se spune că așezarea farfuriilor și tacâmurilor pe masă în mod aleatoriu poate aduce necazuri în gospodărie. Masa trebuie așezată cu fața spre răsărit, indiferent că este vorba despre prânz sau cină;
  • nu se pune față de masă colorată;
  • nu se împrumută pe nimeni cu nimic;
  • nu este indicat să se consume carne de porc;
  • nu se servește mâncare nesărată;
  • nu se spală haine de Lăsata Secului.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page