Press "Enter" to skip to content

Un cutremur de 4,2 grade s-a produs în România. Unde a fost resimțit seismul

Un cutremur cu magnitudinea de 4,2 grade s-a produs, duminică dimineaţă, în zona Vrancea. Seismul a avut loc la ora 5,30, ora României și a avut loc la o adâncime de 142 de kilometri.

Cutremur de peste 4 grade în România, duminică dimineața.

Un seism cu magnitudinea de 4,2 grade s-a produs, duminică dimineaţă în zona Vrancea.

Seismul a avut loc la ora 5,30, ora României, informează Institutul pentru Fizica Pământului (INFP).

Cutremurul a fost unul de adâncime, specific regiunii seismice Vrancea. A avut loc la 142,8 km sub scoará pământului.

„În ziua de 26.11.2023, 05:38:44 (ora României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, VRANCEA un cutremur mediu cu magnitudinea ML 4.2, la adâncimea de 142.8 km”, a informat INFP duminică dimineața.

Cutremur în România, duminică dimineața. Unde a fost simțit seismul

Cutremurul s-a produs la 48km V de Focsani, 63km E de Sfantu-Gheorghe, 64km N de Buzau, 74km E de Brasov, 93km NE de Ploiesti.

În urmă cu 12 zile, un alt cutremur cu magnitudinea de 3,6 grade s-a produs în zona seismică Vrancea.

Sâmbătă, 11 noiembrie, un cutremur de peste 3 grade a fost însoțit de un alt seism de mai mică intensitate.

Două cutremure în Vrancea în aceeași zi

Primul seism din Vrancea din 11 noiembrie a avut magnitudinea de 2,6 grade, la ora 11:28 (ora locală a României) în judeţul Vrancea, la adâncimea de 121 kilometri.

Acesta s-a înregistrat în apropierea următoarelor oraşe: 40 km vest de Focşani, 53 km nord de Buzău, 74 km est de Sfântu-Gheorghe, 83 km est de Braşov şi 90 km nord-est de Ploieşti. 

Al doilea cutremur a avut loc în județul Vrancea, cu o magnitudine de 3, 2, la ora locală 22:22. Acesta s-a produs la adâncimea de 139 kilometri. 

Cutremurul s-a produs în apropierea orașelor: 49 km vest de Focşani, 57 km nord de Buzău, 66 km sud-est de Sfântu-Gheorghe, 74 km est de Braşov, 86 km nord-est de Ploieşti.  

Cel mai puternic cutremur din România din 2023

Cel mai puternic cutremur din România din 2023 nu s-a produs, în mod surprinzător, în regiunea seismică Vrancea.

Pe data de 14 februarie a avut loc cel mai puternic cutremur, cu 5,7 grade pe scara Richter. Seismul s-a produs în județul Gorj, la adâncimea de 6,3 kilometri.

În ceea ce privește seismele de la începutul lunii noiembrie, în România s-au produs peste 13 seisme cu magnitudini între 2,2 grade şi 4,3 grade pe Richter. 

Cutremure semnificative- recomandările specialiștilor ISU

În cazul în care are loc un cutremur, este foarte important  să ne păstrăm calmul. De asemenea, trebuie să îi calmăm și pe cei din jurul nostru. 

Mai mult decât atât, trebuie să preveniți tendințele de a părăsi camera sau locuința. Faza sesimică inițială are o durată redusă. Din acest motiv, faza puternică a mișcării seismice poate surprinde oamenii pe scări, holuri, paliere, în aglomerație și panică.

Acest lucru poate duce la accidente neplăcute.

În cazul în care este posibil, închideți sursele de foc cât de repede puteți. În situația în care ceva a luat foc, interveniți imediat după ce a trecut șocul puternic, potrivit ISU.

,,Atenție! Scările sunt elemente de construcții foarte sensibile la deplasările diferențiate ale etajelor și, chiar dacă ar rezista, deplasarea persoanelor pe scări, sub efectul oscilației seismice, este extrem de periculoasă. Chiar dacă ieșirea de la etajele inferioare sau dintr-o locuință parter ar fi în principiu posibilă și fezabilă în scurt timp, în special pentru persoane tinere, afară sunt multe alte riscuri: calcane și coșuri de fum, parapete, ornamente, vitraje etc.

-rămâneți în încăpere sau locuință, departe de ferestre care se pot sparge și vă pot accidenta, protejați-vă sub o grindă, toc de ușa solid, sub un birou sau masă care sunt suficient de rezistente spre a vă feri de căderea unor obiecte mobile suprapuse, lămpi, tencuieli ornamentale etc. În lipsa unor astfel de posibilități vă puteți proteja stând la podea lângă un perete solid, pe genunchi și coate, cu fața în jos, iar cu palmele împreunate vă veți proteja capul, ceafa, iar cu antebrațele pe lateral, capul. Această recomandare implică o cunoaștere prealabilă a acelor elemente de construcție rezistente, prin consultarea unui specialist atestat.

-nu fugiți pe ușă, nu săriți pe fereastră, nu alergați pe scări, nu utilizați liftul, evitați aglomerația, îmbulzeala, iar dacă este posibil deschideți ușa locuinței spre exterior, pentru a preveni blocarea acesteia în vederea evacuării după terminarea mișcării seismice.

-dacă vă aflați în afara unei clădiri, deplasați-vă cât mai departe de clădire, feriți-vă de tencuieli, căramizi, coșuri, parapete, cornișe, geamuri, ornamente care de obicei se pot prăbuși în stradă. Nu fugiți pe stradă, deplasați-vă calm spre un loc deschis și sigur.

-acordați primul ajutor persoanelor rănite.

-în cazul în care sunteți surprinși de căderea unor tencuieli sau obiecte de mobilier răsturnate, cautați să vă protejați capul și membrele sau să vă asigurați supraviețuirea; ulterior veți caută să alarmați, prin diferite metode, vecinii cât și echipele de salvare-intervenție de prezența dumneavoastră”, potrivit  ISU.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page